Svijet

NE OČEKUJU SE NAKNADNA PODRHTAVANJA: Snažan potres magnitude 6,0 zatresao istočni Mediteran

Piše: PolitikaPlus/Hina

U utorak ujutro grčki otok Karpatos pogodio je snažan potres, koji je po američkom Geološkom zavodu bio magnitude 6,0, a osjetio se i u brojnim gradovima i manjim mjestima u istočnom Sredozemlju, izvijestili su mediji i svjedoci, no zasad nema izvješća o žrtvama ni o materijalnoj šteti. 

"Uistinu se dobro osjetio..., trajao je 30 sekundi", napisao je mještanin Lindosa na otoku Rodosu na internetskoj stranici Europskoga mediteranskog seizmološkog centra.

Potres, čija je magnituda po američkome Geološkom zavodu iznosila 6 stupnjeva nastao je na dubini od 37,8 kilometara, osjetio se na još nekoliko grčkih otoka, među kojima su Kreta i Santorini, objavila je državna televizija.

Mediji pišu da se potres osjetio i u glavnome gradu Cipra Nikoziji te u Bejrutu, Kairu i još nekoliko egipatskih gradova, u dijelovima Izraela i na palestinskim teritorijima, kao i u području Antalije na turskome jugu, rekli su Reutersu stanovnici tih regija. 

U posljednjih su nekoliko tjedana Kretu pogodila dva snažna potresa, pri čemu je na tome grčkom otoku jedna osoba smrtno stradala, a oštećene su brojne zgrade.

Neimenovani grčki seizmolog u utorak je Reutersu kazao da jutrošnji potres potječe iz drugoga afričkog rasjeda te da se ne očekuju naknadna podrhtavanja tla.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grčka, jadransko more, potres