Hrvatska

SUGLASNI: Plenković i Čović o potrebi izmjena Izbornog zakona BiH

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potrebne su izmjene Izbornog zakona BiH, uz poštivanje legitimne zastupljenosti i ravnopravnosti konstitutivnih naroda, suglasili su se u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Andrej Plenković i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH  Dragan Čović. 

Na sastanku se razgovaralo o nastavku europskog puta Bosne i Hercegovine, suradnji Hrvatske i BiH u borbi protiv covid-19, promjenama Izbornog zakona BiH, kao i uspješno završenim projektima, poput nedavno otvorenog mosta Svilaj i spojenog mosta Gradiška, navodi se u priopćenju iz premijerova ureda. 

"Izborni zakon BiH mora razriješiti postojeću situaciju nametanja političkih predstavnika, osobito na razini Predsjedništva i Doma naroda Federacije BiH te osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način uz omogućavanje potpunih aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima BiH'', poručio je Čović.

Istaknuo je da rješenja koja je on ponudio na prethodnim razgovorima s političkim akterima u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice potpuno implementiraju sve odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. 

Ta su rješenja zasnovana na načelu koje obje presude izdvajaju kao temelj ustavnopravnog uređenja - konstitutivnosti naroda, rekao je Čović.

Za promjene Izbornog zakona važno je postići dogovor svih političkih čimbenika u BiH, poštujući i duh i slovo Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma te legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, suglasio se premijer Plenković. 

,,Naša pozicija je vrlo jasna – želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, a to su Hrvati, ne osjeća dobro i da se ne osjeća zastupljeno", kazao je Plenković.

Premijer je i ovom prigodom ponovio da je Hrvatska najsnažniji zagovornik nastavka puta BiH prema članstvu u EU koji jedini jamči reformski i razvojni smjer BiH, rekao je premijer Plenković.

U povodu nedavnog posjeta Dragana Čovića Petrinji zajedno sa Stožerom civilne zaštite RH, predsjednik vlade Plenković zahvalio je Hrvatima iz BiH na donacijama i pomoći u obnovi oštećenih zgrada na potresom stradalom području, dodaje se.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, DRAGAN ČOVIĆ