Hrvatska

GRBIN: Nije bilo masovnih odlazaka iz stranke

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u četvrtak nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, kako nije bilo masovnih odlazaka iz stranke nakon što je dio zastupnika napustio Kluba zastupnika SDP-a i u Saboru osnovao novi nezavisni klub zastupnika. 

"Neki su se odlasci dogodili. Mi razgovaramo s ljudima, objašnjavamo im situaciju, da ima prostora za političko djelovanje za svakoga, ali odlazak iz stranke je odluka pojedinca. To nije masovno kako se na prvi pogled u nekim medijima čini. Velika većina, dominantan dio SDP-a je tu", izjavio je Grbin.

Kaže kako su zastupnici koji su napustili Klub zastupnika SDP-a  svojom odlukom formalno prestali biti članovi stranke.

"Ako ne želiš biti dio Kluba zastupnika SDP-a i nakon toga si osnovao klub nezavisnih zastupnika onda i nisi član stranke. To nije oduka SDP-a, to je odluka svih onih koji su sami, vlastitom voljom i vlastitim potpisom osnovali klub nezavisnih zastupnika", pojasnio je predsjednik SDP-a. 

Na Predsjedništvu stranke je bilo govora i o aktualnim političkim temama, među kojima, ustvrdio je Grbin, o svađi i nemogućnosti Vladina Znanstvenog savjeta da zauzme stav kako se nositi s pandemijom.

"Prošlog tjedna, kada su brojke zaraženih počele rasti, ministar Beroš je rekao da su brojke iznenadile i njega i predsjednika Vlade. Ovog tjedna brojke su još veće, no umjesto jasnog odgovora na pandemijsku krizu imamo nevjerojatnu svađu unutar Znanstvenog savjeta, i kao da ne mogu zauzeti stav oko toga kako će se Vlada suočavati s pandemijom".

To je, smatra, "posebno opasno s obzirom na nacrt prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti", koji je Ministarstvo zdravstva uputilo na savjetovanje dionicima u zdravstvu a po kojem bi se županijama oduzele opće i specijalne bolnice te zavodi za hitnu medicinu i zavodi za javno zdravstvo. Vlada ide u to bez da je osigurala financiranje i u situaciji kada se gomilaju dugovi u zdravstvu, smatra Grbin.

"Čini nam se da je to usmjereno jedino na to da bi HDZ stavio šapu na čitavo zdravstvo i osigurao da novcem koji se obrće u zdravstvu upravljaju na njima svojstven način HDZ-ovi kadrovi", izjavio je Grbin

S obzirom na informacije o prevarama građana na leasingu Grbin je pozvao Vladu da reagira i pomogne oštećenim građanima, ali i otvori raspravu o regulatnornom okviru u financijskim institucijama, jer je očito da nas čeka i porast kamata na kredite.

Rekao je i kako u danas predloženom Zakonu o trošarinama nigdje nema govora o smanjenju trošarina na gorivo, čije je cijene vlada prošlog tjedna privremeno zamrznula, već se jedino spominju trošarine na žestoka alkoholna pića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PEĐA GRBIN, SDP