Mojbiz

INOVACIJA: Otvorene prijave za EIT koji povezuje tvrtke i inovativne timove studenata

Piše: PolitikaPlus/Hina

EIT Manufacturing Hub za Hrvatsku otvorio je prijave za natjecanje EIT Manufacturing Innovation Challenge (EITMIC), a riječ je o projektu koji želi povezati tvrtke i inovativne timove studenata te potaknuti otvorene inovacije u proizvodnoj industriji.

Cilj projekta je povezati proizvodne tvrtke i inovativne timove studenata, start-up tvrtke te neovisne timove zainteresiranih profesionalaca i entuzijasta kako bi se potaknule otvorene inovacije u proizvodnoj industriji, izvijestili su sa zagrebačkog Sveučilišta.

Taj inovativni izazov pruža, kažu, jedinstvenu priliku za suradnju inovativnih timova s uspješnim proizvodnim poduzećima, edukaciju kroz strukturirani program stvaranja inovacija uz potporu iskusnih mentora te mogućnost za upoznavanje kolega, potencijalnih partnera, klijenata ili poslodavaca.

U okviru natjecanja, inovativni timovi bit će usmjereni na rješavanje izazova u četirima vodećim proizvodnim tvrtkama u Hrvatskoj. Dijeljenjem znanja i umrežavanjem pod mentorstvom vodećih stručnjaka iz pojedinoga područja, okupljeni timovi natjecat će se u izradi najboljega rješenja koja će pomoći u rješavanju jednoga od zadanih izazova u tvrtkama koje sudjeluju u natjecanju, a to su: Podravka d. d., VERTIV Croatia d. o. o., JGL d. d. i Ferro-Preis Foundry.

Timovi će se natjecati u rješavanju nekoliko izazova i to vezanih uz optimizaciju proizvodnoga plana kvantitativnim metodama za poslovno odlučivanje i stvaranje modela optimizaciju proizvodnje u tvrtki Ferro-Preis Foundry i uz identifikaciju onečišćenja u otopini kapi za oči iz potencijalnoga LDPE pakiranja u JLG. U Podravki će izazov biti kako preciznije predvidjeti potražnju kupaca za točnije planiranje opskrbe, a u Vertivu kako unaprijediti prijevoz teških proizvoda u proizvodnji unutar definiranoga takta.

Detaljnije informacije o zadanim izazovima dostupne su na poveznici: https://eitmanufacturing.unizg.hr/index.php/izazovi. 

Prijave za EITMIC otvorene su do 4. studenoga, a natjecanje će se održavati od 10. studenoga do 9. prosinca u hibridnom (online / uživo) obliku.

Tijekom natjecanja timovi će raditi na izradi najboljega rješenja te ga interno prezentirati tvrtkama koje su izazov definirale. Najbolje ocijenjeni tim iz svake skupine prezentirat će svoje rješenje u završnom krugu natjecanja.

Uz iskustvo rada na zadanim rješenjima, najbolji timovi dobit će i novčane nagrade koje su osigurale tvrtke koje sudjeluju u natjecanju, stoji u priopćenju.

Više informacija o natjecanju te obrazac za prijavu dostupni su na službenoj mrežnoj stranici EIT Manufacturing HUB Hrvatska: https://eitmanufacturing.unizg.hr/index.php/innovationchallenge/prijavi-se/ .

Vizija je Europske unije da će Europa predvoditi inovacije u proizvodnji. S tom misijom osnovani su i HUB-ovi diljem Europe kojima je cilj okupljanje svih dionika koji rade u proizvodnji te pružanje potpore edukacijom, međusobnim povezivanjem i inovacijskim projektima.

Sveučilište u Zagrebu postalo je EIT Manufacturing Hub za Hrvatsku 2020., a od 2021. Fakultet strojarstva i brodogradnje ušao je u partnerstvo sa Sveučilištem u izvedbi EIT Manufacturing projekta.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TVRTKE, STUDENTI, HRVATSKA, INOVACIJE