Hrvatska

KORONAVIRUS: U Rusiji treći dan zaredom rekordan broj zaraženih i umrlih od covida

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Rusiji je u subotu, peti dan zaredom zabilježen novi rekord, 1075 umrlih od posljedica covida-19 te 37.678 novih zaraženih u protekla 24 sata, prema službenim podacima. 

Od lipnja je Rusija suočena s novim silovitim valom epidemije za koji se odgovornim smatraju pojava mutiranih agresivnijih varijanti koronavirusa, nepoštivanje nošenja maske i velike poteškoće s kojima se zdravstvene vlasti susreću u kampanji cijepljenja, prenosi agencija AFP.

Broj mrtvih sada je dosegao 229.528, što Rusiju čini zemljom s najviše pomrlih od posljedica covida u Europi.

No agencija za statističke podatke Rosstat smatra da su navedeni podaci uvelike podcijenjeni jer je tvrtka samo do kraja kolovoza 'pobrojala' više od 400.000 mrtvih.

Tek trećina Rusa cijepila se otkad se u prosincu 2020. pojavilo prvo nacionalno cjepivo, Sputnjik V.

Promatrači vjeruju da se takav neuspjeh kampanje cijepljenja može objasniti tradicionalnim nepovjerenjem stanovništva prema vlastima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je konačno odobrio vladin prijedlog o neradnome tjednu da bi se smanjila mogućnost širenja zaraze. Od 30. listopada do 7. studenoga tvrtke neće raditi zbog borbe protiv pandemije covida.

Putin je pojasnio da će "neradni dani", koji će zaposlenicima biti plaćeni u nekim regijama početi i ranije, a u nekima se mogu produljiti. "Epidemiološka situacija je različita u različitim dijelovima zemlje, zbog čega njihovi čelnici imaju pravo uvesti dodatne mjere", rekao je Putin.

I u glavnome gradu Moskvi od 28. listopada uvest će se djelomični 'lockdown', što znači da će biti otvorene samo trgovine u kojima će se stanovnici moći snabdjeti namirnicama i higijenskim potrepštinama i ljekarne.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, rusija