Kultura

FILM: U studenom u Art-kinu tri ciklusa nacionalnih kinematorgrafija i 8. STIFF

Piše: PolitikaPlus

U Art-kinu u Rijeci u studenom su na programu tri ciklusa suvremenih nacionalnih kinematografija - korejske, japanske i turske, a početak mjeseca donosi osmo izdanje Student International Film Festivala - STIFF, izvijestili su iz Art-kina. 

Osmi Student International Film Festival je jedini međunarodni filmski festival posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu. Održava se u suorganizaciji udruge Filmaktiv, Studentskog kulturnog centra Rijeka, Sveučilišta u Rijeci te Art-kina. Od 4. do 7. studenoga pod okriljem teme Tijelo, prikazat će se 38 igranih, animiranih i dokumentarnih kratkometražnih filmova u 10 blokova.

U Tjednu korejskog filma od 8. do 12. studenog prikazat će se film "Zvijeri koje se grebu za slamku", crnohumorni kriminalistički triler nagrađen na filmskim festivalima u Rotterdamu i Udinama, drama "Žena koja je bježala" redatelja Hong Sang-soo, dobitnika Srebrnog medvjeda za najbolju režiju u Berlinu. Nadalje, tu su filmovi "Sretna Chan-Sil", "Fengshui" i "Krenuti dalje" redateljice Yoon Dan-bi.

Ciklus japanskog filma od 17. do 21. studenog donosi obiteljsku znanstveno-fantastičnu dramu "Prekrasna zvijezda", povijesna drama "Iwane: Mač smirenosti", komedija "Banana? U ovo doba noći?" i romansa "Zamalo čudo" redatelja Yûyae Ishiija. 

Romantična sportska drama "Šampion" Ahmeta Katyksiza otvara reviju turskog filma. Tu su još filmovi "Čudo u ćeliji br. 7" Mehmeta Ade Öztekina, komedija "Unutar obitelji" Ozana Açiktana "Kisele jabuke" Yilmaza Erdoğanai. 

Hrvatska kinopremijera nagrađivanog domaćeg filma "Zbornica" Sonje Tarokić bit će u Art-kinu 24. studenoga. Dugometražni prvijenac Sonje Tarokić svoju je svjetsku premijeru doživio na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma, gdje je i nagrađen posebnim priznanjem žirija i priznanjem Ekumenskog žirija.

Kao dinamična i režijski vrlo vješto izvedena drama o borbi pojedinke protiv sustava i ustaljenih obrazaca svakodnevice, film je od strane brojnih kritičara proglašen jednim od najboljih domaćih filmova posljednjih godina, najavljeno je iz Art-kina. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILM, KINO