Svijet

Dramatičan rast epidemije: Većina Nijemaca za obavezno cijepljenje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Većina Nijemaca izjasnila se za uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja javnog servisa ARD od petka

Istodobno, Institut Rebert Koch upozorava na "dramatičan razvoj situacije" sa širenjem zaraze.

"Za obavezno cijepljenje se izjasnilo 57 posto ispitanih. U kolovozu je za obavezno cijepljenje protiv koronavirusa bilo 46 posto građana", proizlazi iz redovitog ispitivanja ARD – Deutschlandtrend.

Isto tako je smanjen i broj onih koji su izričito protiv obaveznog cijepljenja i sada ih je 39 posto nasuprot 50 posto u kolovozu.

Većina pobornika stranaka koje trenutno pregovaraju o koalicijskoj vladi, Socijaldemokratske stranke Njemačke, Zelenih i Liberalnodemokratske stranke, također su se izjasnili za uvođenje obveze cijepljenja.

S naglim porastom broja novozaraženih porastao je i broj onih koji smatraju da trenutne mjere u borbi protiv pandemije nisu dostatne. Među ispitanima 29 posto ih je za strože mjere, što je 16 posto više nego u kolovozu.

Državni epidemiološki institut Robert Koch objavio je kako je u petak s 37.120 novih slučajeva zabilježen najveći dnevni porast slučajeva od početka pandemije. Institut govori o "dramatičnom razvoju situacije".

Premijer savezne pokrajine Saska Michael Kretschmer rekao je kako se više ne isključuju nove mjere zatvaranja ako politike nešto ne poduzme u najkraćem mogućem roku.

Među mjere koje bi mogle biti uvedene spada i ograničenje ulaza u ugostiteljske, kulturne i javne objekte samo za cijepljene i one koji su preboljeli koronavirus.

Povoljan razvoj institut Robert Koch bilježi samo kad je u pitanju stopa hospitalizacije teško oboljelih na intenzivnim odjelima koja je s 3,91 osjetno niža nego u prosincu prošle godine kada je iznosila 16.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJA, KORONAVIRUS, NJEMAČKA