Hrvatska

PLENKOVIĆ: Svaki necijepljeni oduzima krevet nekome tko treba neku drugu skrb

To je imbecilna izjava, neka Hasanbegović dođe ovdje i pogleda ljude, ima šešir saborskog zastupnika pa misli da može lupati što želi...

Piše: PolitikaPlus/HRT

Kliničku bolnicu Dubrava posjetili su premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš. S ravnateljem Ivicom Lukšićem, Kriznim stožerom i užim vodstvom bolnice razgovarali su o daljnjoj borbi protiv COVID-a, povećavanju kapaciteta COVID odjela te organizaciji sustava u aktualnoj fazi pandemije.

Danas smo ministar Beroš i ja posjetili KB Dubrava. Zahvaljujem svim djelatnicima koji se brinu o pacijentima, od kojih je gotovo trećina onih koji su oboljeli od COVID-a. Posjetili smo i intenzivni odjel na kojem borave najteži pacijenti, a to sve na dan kada imamo najveći broj novozaraženih, više od 7 tisuća, i kada je, nažalost, preminulo 50 naših sugrađana, rekao je Plenković.  Mišljenje ministra Beroša, stručnog tima, ravnatelja Lukšića i kolega je da je hrvatski zdravstveni sustav funkcionalan, da bez obzira na 4. val ima kapaciteta skrbiti se za sve pacijente koji su trenutačno hospitalizirani, kao i za one koji će to tek biti, istaknuo je. 

Hrvatska ima dovoljan broj cjepiva za sve, pozivam sve koji to još nisu učinili da se cijepe. Ohrabruju doduše podaci od posljednjih nekoliko dana, poručio je premijer. Pozivamo i da oni koji su prije nekoliko mjeseci primili drugu dozu prime i treću kako bi se zaštitili. Želim da prepoznamo i odgovornost koja je osobna, učinili smo sve da cjepiva bude. To će sigurno smanjiti dinamiku zaraze, broj hospitaliziranih, a onda i broj umrlih. Svaki necijepljeni oduzima krevet nekome tko treba neku drugu skrb. Ovo je pitanje i osobne odgovornosti i solidarnosti prema onima koji su krhkoga zdravlja. Još jednom poruka - molim vas, cijepite se, to je najbolji način da spriječimo dinamiku četvrtoga vala, da smanjimo bazen necijepljenih koji omogućuju dinamiku zaraze i da oni koji su prije nekog vremena primili drugu dozu prime i treću i tako zaštite svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih, rekao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako svatko od nas ima svoj dio odgovornosti u ovoj velikoj krizi.

Beroš je komentirao je i izjavu Zlatka Hasanbegovića koji je rekao da je njegovo pravo da se zarazi.

- Može biti njegovo pravo da se može zaraziti, međutim nije njegovo pravo ugroziti život nekome drugome, poručio je Beroš. 

Plenković je rekao da svi oni koji ne vjeruju u virus da dođu u KB Dubrava. "Svi oni koji pretendiraju da ovo ne postoji, neka dođu ovdje samo na 30 sekundi, mislim da bi promijenili mišljenje, i da se radi o njihovoj majci, suprugu, djeci - istog trena bi promijenili mišljenje", kazao je premijer. Ovo je vrlo teška bolest. Komentirao je i izjavu

Hasanbegovića. "Neka dođe ovdje i pogleda ljude. Ima šešir saborskog zastupnika pa misli da može lupati što želi. To je imbecilna izjava. Ja se s njim fundamentalno ne slažem".
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pandemija, koronavirus, andrej plenkovićž