Hrvatska

CIJEPLJENJE: HSLS pozvao građane da se cijepe, gospodarstvo neće izdržati zatvaranje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak pozvao je u subotu građane da se cijepe jer hrvatsko gospodarstvo ne može i neće izdržati još jedno zatvaranje te poručio kako novi “lockdown” nije racionalna opcija i da Hrvatska nije "talac kafića i šoping centara". 

"Potaknuti pojedinim današnjim napisima da je Hrvatska 'talac kafića i šoping centara', HSLS smatra takve teze nepoštenima i krajnje štetnima. Vlada je uvela sasvim dovoljne mjere za ovu fazu borbe protiv epidemije ma koliko se neki zalagali za drastične, još oštrije mjere, pa i notorni 'lockdown'", istaknuo je u priopćenju saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Kaže kako je svom stanovništvu omogućeno cijepljenje koje, unatoč negativnim sentimentima nekih, dokazano štiti zdravstveno najugroženije građane i pruža im najbolju mogućnost borbe protiv virusa.

Država je, ističe Hrebak, "sa svoje strane učinila ono što je potrebno da bi se situacija i dalje držala pod kontrolom" te "država ne može, ne smije i neće prodirati u temeljna ljudska prava i savjest svakog građanina".

"Jedno od tih prava jest i pravo na slobodu izbora, slagali se mi s tim ili ne, ali isto tako ne može država niti odgovarati za izbor pojedinaca koji su se odlučili ne cijepiti", ističe Hrebak. 

Poručio je da "ono što država može i mora učiniti jest pažljivo uravnotežiti zdravlje ljudi i zdravlje hrvatskog gospodarstva".

"Zdravlje građana jest prioritet, no ni u kojem trenutku ne smijemo podcijeniti važnost 'zdravlja' hrvatskog gospodarstva. Ono, naime, povratno direktno utječe na zdravlje i dobrobit svakoga od nas. Upravo to gospodarstvo i radna mjesta trebaju financirati zdravstveni sustav te stoga pozivi za zatvaranjem nisu rješenje, nego samo stvaranje novog problema", upozorio je predsjednik HSLS-a.    
Stoga smatra kako je prvenstveno bitno zaštiti starije i pokušati ih uvjeriti da se moraju cijepiti zato što svjedočimo poražavajućem podatku o tome da se cijepilo tek nešto više od polovice starijih osoba koje su najizloženije rizicima teških oblika bolesti te smrtnom ishodu. 

S druge strane, napominje Hrebak, da se nismo razborito postavili i u trenutcima kada je cijela Europa radikalno zatvarala svoje granice i ograničavala svoje gospodarstvo, nikada ne bismo imali tako uspješnu turističku sezonu koja nam je omogućila da preživimo ovu zimu.

"Realnost je također da si Hrvatska više ne može priuštiti nova 'zatvaranja' , odnosno tzv. 'lockdown'. Hrvatsko gospodarstvo sada je u kakvom-takvom uzletu i njegova dodatna destabilizacija samo bi nas oslabila u vremenima kada je zbog pandemije javni dug eksplodirao na 344 milijarde kuna. Stoga, pustimo ugostiteljima da rade, trgovcima, obrtnicima i poduzetnicima da dišu i da ih ne kažnjavamo zbog drugih", istaknuo je.

Smatra da će se ovaj val pandemije smiriti ako se budemo držimo postojećih propisanih mjera,

 "HSLS će se uvijek zalagati za zdravlje ljudi, moderne znanstvene metode u borbi sa pandemijom, ali ništa manje važno, za slobodu izbora i prava na rad", poručio je, među ostalim, predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijepljenje, hsls