Sport

KVALIFIKACIJE: "Vatreni" u lovu na dva boda zaostatka za Rusijom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uoči posljednja dva susreta u kvalifikacijama za SP 2022. godine hrvatska nogometna reprezentacija ima dva boda manje od lidera skupine Rusije. 

Posljednja dva kola na rasporedu su 11. i 14. studenog. Vatreni" će 11. studenog gostovati kod Malte, dok će Rusija dočekati Cipar u St Peterburgu. Tri dana poslije Hrvatska će na rasprodanom Poljudu dočekati Rusiju u utakmici koja će, po svemu sudeći, odlučiti pobjednika skupine i izravnog putnika na SP 2022.

Za svjetske doprvake računica je jasna, dvije pobjede sigurno vode na World Cup u Katar. 

Odabranicima Zlatka Dalića bio bi dovoljan i remi na Poljudu protiv Rusije, ali pod uvjetom da Hrvatska pobijedi Maltu, a Cipar osvoji barem bod u Rusiji. Tada bi Hrvatska i Rusija imale po 21 bod, a naša reprezentacija ima bolju razliku golova.

Naime, u kvalifikacijama za World Cup prvi kriterij nakon bodova je ukupna razlika pogodaka, a ne ishodi međusobnih utakmica.

Poraz ili remi protiv Malte uz rusku pobjedu protiv Cipra značio bi oproštaj od "jedinice" i prije zadnjeg kola.

Trenutačno Rusija vodi na ljestvici sa 19 bodova, Hrvatska je druga sa 17 bodova, dok Slovačka i Slovenija imaju po 10 bodova. Na začelju su Malta i Cipar sa po pet bodova.

Dobra je vijest za Hrvatsku što je barem osigurala dodatne kvalifikacije jer ne može završiti ispod drugog mjesta u skupini.

U play-offu za World Cup sudjelovat će deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija, te dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija, koje nisu u svojoj skupini kvalifikacija zauzele neko od prva dva mjesta.

Tih 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri skupine po četiri ekipe, a samo će pobjednici putovati na SP. Na svakom turniru će se igrati polufinale i finale.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KVALIFIKACIJE ZA SP, NOGOMET, RUSIJA