Regija

BIH: ahrudin Radončić smatra da Bošnjaci ne bi trebali birati hrvatskog člana predsjedništva BiH

FOTO: Avaz
Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik stranke Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić izjavio je u subotu da Bošnjaci trebaju prestati s biranjem hrvatskog člana predsjedništva držve i dodao da su izmjene izbornog zakona preduvjet za poboljšanje odnosa Hrvata i Bošnjaka.   

“Već tri puta Bošnjaci biraju dva člana predsjedništva. Ako se to ponovi i četvrti put, to bi značilo da Hrvati 16 godina, iako konstitutivan narod, trpe i osjećaju diskriminaciju”, izjavio je Radončić na stranačkome kongresu u Mostaru gdje je ponovno izabran za predsjednika stranke koja sudjeluje u vlasti u Federaciji BiH. 

Željko Komšić je triput presudno glasovima bošnjačkih birača izabran za hrvatskog predstavnika u tročlanom predsjedništvu BiH.

Radončić smatra da se diskriminacija Hrvata mora riješiti izmjenama izbornoga zakona. “Rješavanje izbornog zakona preduvjet je stabilizaciji političkih odnosa u FBiH, ali i odnosa Hrvata i Bošnjaka”, rekao je. 

Posebni američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i dužnosnica EU-a Angelina Eichhorst trebli bi do kraja studentog nastaviti razgovore o izbornoj reformi koja bi trebala uključiti provedbu presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavnoga suda BiH.

Američki diplomat predložio je uklanjanje nacionalnog predznaka pri izboru članova predsjedništva, što predstavnici vodećih hrvatskih i srpskih stranaka smatraju teško provedivim i protivnim ustavu zemlje usvojenom u Daytonu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Fahrudin Radončić, BIH