Kultura

LIKOVNA SCENA: Lukša Peko - Put za Aulidu

Piše: Miroslav Pelikan

Akademski slikar iz Dubrovnika,Lukša Peko suvremeni je hrvatski likovni umjetnik iznimnog ugleda,autor složenog i impresivnog ciklusa ulja na platnu,kreator specifičnog rukopisa i strastvene kolorističke geste.

Svakako dio nadahnuća,izbor motiva ili tema za svoje slike Peko pronalazi,vidi i osjeća u svom neposrednom okruženju hrvatskoga juga u okolici Grada,u bogatstvu boja i oblika.

Motivi Lukše Peke odišu tišinom,podnevnim suncem,rijetkim cvrkutom ptica,uspravnim,ponositim stablima s zelenim krunama,izmjenjujućim brdima i uzvisinama,golim  okruglastim visovima,zaspalim poljima,vegetacijom koja miruje ispod užarenog sunca i čudesnim prozirnim nebom.

Kroz cijeli taj čarobni prostor protežu se bijele linije puteva,koji vode,zacijelo,do mora,ponekad pomislim gledajući mnoge od ovih motiva,vode do Aulide,odakle će grčki junaci otploviti prema Troji i zauvijek ostati u povijesti i sjećanju.

U nizu ovih slika nema nazočnosti čovjeka,tek ponegdje drevno zdanje malene crkvice,uronjeno u krajobraz,tiho, bezglasno,naviješćujuće.

Je li ciklus čine stvarni motivi ili su pak posve izmaštani ili su u pitanju izazovni ili zanimljivi detalji prirode,svejedno je,oni su dio,djelić čestog i strastvenog zamišljaja o mjestu trajnog i neprekinutog spokoja.

Ciklus ulja na platnu s motivima rasplamsalih krajobraza osebujne ljepote,prepunih topline,vreloga zraka nadahnutog slikara Lukše Peke snažno su ,duboko dojmljivo autorsko ostvarenje aktualne hrvatske likovne produkcije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lukša peko, slikarstvo, slikari, likovna umjetnost