Svijet

EPIDEMIJA: Zbog pretrpanih bolnica nizozemski covid pacijenti prevoze se u Njemačku

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nizozemska je u utorak počela prevoziti pacijente oboljele od covida preko granice u Njemačku kako bi olakšala pritisak na nizozemske bolnice koje se bore s porastom slučajeva koronavirusa.

Pacijent je u utorak ujutro prevezen bolničkim kolima iz Rotterdama u bolnicu u Bochum, oko 240 kilometara istočno, a tijekom dana će biti prevezen još jedan, rekle su zdravstvene vlasti.

Broj covid pacijenata u nizozemskim bolnicama u proteklim tjednima narastao je na najviše razine od svibnja te se očekuje da će se dalje povećati dok zaraze dosežu svoje rekordne razine.

Njemačke bolnice ukupno su ponudile 20 kreveta za pacijente iz Nizozemske, nakon što su tijekom prethodnih valova pandemije liječile desetke pacijenata.

Planovi nizozemske vlade za nametanjem daljnjih ograničenja kako bi se zaustavilo širenje virusa uzrokovali su tri noći prosvjeda i više od 170 uhićenja u gradovima diljem zemlje.

Od ponedjeljka, 470 od ukupno 1050 kreveta na jedinicama intenzivne njege u Nizozemskoj zauzeli su pacijenti oboljeli od covida, a bolnice već sada smanjuju uobičajene postupke, uključujući i liječenje karcinoma i operacije srca kako bi osigurale dovoljno mjesta za pacijente zaražene covidom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NIZOZEMSKA, NJEMAČKA, KORONAVIRUS