Hrvatska

BEROŠ: U Hrvatskoj 6136 novozaraženih u posljednja 24 sata

Piše: PolitikaPlus/HRT

U Hrvatskoj je 6.136 novozaraženih u posljednja 24 sata, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Postotak pozitivnih na koronavirus je oko 40%. To pokazuje da epidemija i dalje bukti, da se virus širi i da nismo dovoljno kao društvo oprezni, da se ne pridržavamo epidemioloških mjeta te da nismo postigli onu stopu cijepljenosti koja bi na neki način suzbijala širenje virusa, izjavio je ministar Beroš.  

"Za očekivati je da će broj preminulih u Hrvatskoj biti još veći", ustvrdio je pozivajući na cijepljenje.

Rekao je i kako "upotreba Covid potvrda nije ograničavanje slobode već suprotno - ona povećava slobodu".

"Alternativa je samo tvrdi lockdown", ustvrdio je Beroš.

Na pitanje o mogućem pooštravanju mjera ministar zdravstva je rekao kako Stožer svakodnevno analizira epidemiološku situaciju. "Kad procijenimo da je potrebno uvesti nove mjere one će biti uvedene", ustvrdio je Beroš.

Malo je reći da je zdravstveni sustav pred kolapsom i stanje stvarno alarmantno. I u ovim trenucima medicinske se sestre s liječnicima bore za svaki život - bili oni cijepljeni ili necijepljeni, poručio je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Na izmaku smo snaga, dajemo sve od sebe. Medicinske sestre imaju smo dvije ruke, ali imaju veliko srce, dodao je Gazić. Napomenuo je da je i prije pandemije u Hrvatskoj nedostajalo oko 4 tisuće sestara, a sad rade nadljudskim naporima. Pritom - ne smije se zaboraviti i na ostale pacijente.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJA, KORONAVIRUS