Zagreb

VAĐELIĆ: Ne odlazim iz prosvjeda. Moj je posao završen

Piše: PolitikaPlus/HRT

Ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damir Vanđelić danas je na press konferenciji govorio o razlozima zbog kojih je podnio ostavku na tu funkciju.

Vanđelić je održao konferenciju za medije na kojoj je objasnio razloge svoje ostavke.

Od samog početka, takav je bio i moj dogovor s premijerom, jedan od ključnih stupova je bila transparentnost, a za to je bila potrebna digitalizacija. Pozivam medije da pogledaju podatke i korigiraju rad javnih tijela. Prvi je stup transparentnost i u tom sažetku koji bi vam htio reći jest borba protiv korupcije. Mislim da smo u transparentnosti otvorili novi put, pokazali da se može i da mislim da to nije skupo. Troškovi nisu veliki, a puno alata mogu razviti sami zaposlenici. Ljude treba pustiti da sami razvijaju alate bez troškova za državu, agenciju ili bilo koga. 

Ne smije se dogoditi diskontinuitet rada Fonda, niti ijedan građanin ne treba trpjeti zbog toga što ja smatram da je moj posao završen i da se treba nastaviti nekakvim daljnjim tijekom, istaknuo je. 

Na pitanje koliko je zgrada ili kuća u Zagrebu obnovljeno, Vanđelić odgovara.

Od zgrada koje su zelene, a bile su pod ingerencijom Fonda, 871 je obavila takozvanu nekonstrukciju obnovu. Što se tiče uklanjanja zgrada, dobili smo 25 odluka o uklanjaju, a 17 je uklonjeno. 

Govoreći o ostavci kaže da je potrebno razumjeti koje je njegovo područje odgovornosti.

Fond je bio taj koji je još od veljače, mi smo bili ti koji smo urgirali da se promijeni Zakon. Promijenjen je dvaput. Mi smo bili jedni od rijetkih koji su javno govorili da nešto treba promijeniti. Rekli smo da treba ujednačiti prava građana vezano u smislu participacije u obnovi. Da bude konstrukcija obnova 100% financira. Pritisak na mene osobno i Fond bio je ogroman zato što smo to iznosili u javnost. Mi smatramo da smo ubrzali donošenje akata i podzakonskih akata. Više od toga izvan okvira moje odgovornosti nisam to mogao napraviti. 

Od samoga početka dogovor s premijerom i ministrom je bio da će moj posao završiti kada je Fond ustrojen i kada se on uhoda. On je ustrojen i funkcionira, ja kanim imati miran Božić, nisam imao nikakve slobodne dane, u siječnju sam sahranio oca. Dao sam koliko mogu u obnovu Zagreba, to je moj grad. To je bila prilika i da pokažem da državne agencije mogu drugačije raditi, smatram da postoji puno ljudi koji mogu raditi. Ja sam u tekstu ostavke napisao da ostajem bez ikakve naknade na dispoziciji ravnatelju, zamjeniku ili zaposlenicima da ih uhodam da to bude glatko. Ja sam fizički tu, ali moj posao završava i bacam se na druge poslove. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAMIR VANĐELIĆ, GRAD ZAGREB