Hrvatska

Srbi i dalje kriju svoje zločine: Masovnu grobnicu kod Vukovara otkrila je SOA, ljudima su ruke i noge bile vezane žicom

FOTO: lustracija
Piše: PolitikaPlus

U novoj masovnoj grobnici kraj Vukovara našli su posmrtne ostatke deset ljudi. To je 151. masovna grobnica u Hrvatskoj otkrivena do sada

Kako doznaju 24 sata, grobnica je otkrivena uz pomoć SOA-e (Sigurnosno-obavještajne agencije). Na ovom području kopalo se 28 dana, a riječ je o velikoj lokaciji.  Do sada su iskopali 2/3 područja, a ostatke 10 ubijenih našli su u plitkom sloju, pa se očekuje da bi mogli pronaći još ljudskih ostataka. Svih 10 tijela imala su vezane ruke i noge metalnom žicom. Još se ne zna je li riječ o primarnoj ili tercijarnoj grobnici, odnosno jesu li pokopani ljudi na tome mjestu i ubijeni ili su ih s nekog mjesta prebacili na tu lokaciju.

Informacija o toj lokaciji bilo je i prije, ali bilo je i mnogo svjedoka koji su pokazivali mjesta koja ne odgovaraju ovoj lokaciji, koja su pretražena i na kojima ništa nije pronađeno. Bilo je mnogo manipulacija s druge strane, koje su uzimale vrijeme i energiju da bi se ranije došlo do grobnice. S obzirom na to da nema pokazatelja je li riječ o civilima ili braniteljima, u ovom trenutku može se reći da ima i žena te da je riječ o osobama većinom starije i srednje životne dobi.

Inače, na široj lokaciji ove grobnice 2011. pronađeno je jedno tijelo. Tad su kopali i u širem promjeru ne bi li pronašli još tijela. Nova informacija o tom grobištu pristigla je 2019. kad su također vršena probna iskapanja, no bez rezultata. Tek ove godine izrađena je pregledna mapa dosadašnjih iskapanja i ustanovljena je ova mikrolokacija. Hrvatska traži još 1853 nestala iz Domovinskog rata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bobota, srpski zločini, DOMOVINSKI RAT