Hrvatska

BAČIĆ: Treba pitati Hranja da pojasni kako ga maltretira ministar obrane

Piše: PolitikaPlus/Hina

Završena je još jedna sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Izjave nakon sjednice daju predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i potpredsjednik stranke Branko Bačić i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Osim dolaska Macrona i potpisivanja ugovora za Rafale, posebno smo se referirali na Državni zavod za statistiku koji je dao podatke o rastu BDP-a u trećem kvartalu koji iznosi 15,8 %. Hrvatska je prva po rastu BDP-a u protekla tri kvartala u EU. Taj podatak govori o radu Vlade u najtežoj zdravstvenoj i gospodarskoj krizi od Domovinskog rata. To pokazuje da smo se od početka postavili ispravno kada smo se kroz rad Stožera i rad Vlade odredili o modelu kako se boriti protiv  pandemije COVID-a 19 u Hrvatskoj, rekao je Bačić.

Dodao je kako su na sjednici bili novoizabrani članovi predsjedništva mladeži HDZ-a, a izbori su bili jučer.

Svi se moramo, pa i predsjednik RH, načelnik glavnog stožera i ministar obrane moramo se držati Ustava i zakona, kad su u pitanju rashodi ministarstva radi ili se o nabavci Rafalea, radi li se o najjednostavnijim fakturama primjerice dnevnica moramo se držati zakona, prije svega zakona o fiskalnoj odgovornosti. Odgovorna osoba za troškove ministarstva obrane je ministar obrane. Nije dobro pokušati zaobilaziti u plaćanju svih tih troškova osoba koja je temeljem zakona o fiskalnoj odgovornosti odgovorna. Ovaj pokušaj da se temeljem zapovijedi preko načelnika Glavnog stožera zaobiđe ministra obrane nije dobra i nanosi prije svega štetu načelniku Glavnog stožera, rekao je Bačić. Izrazio je nadu da će vojnicima biti isplaćene dnevnice te da se mora poštivati osoba koja je potpisuje i koja je odgovorna za financijsko poslovanje ministarstva obrane, a to je ministar obrane.

Na pitanje kako komentira činjenicu da je admiral Hranj rekao kako ga ministar Banožić strateški zlostavlja Bačić je rekao da to treba pitati Hranja da pojasni kako ga maltretira ministar obrane.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica upitan o slučaju Žalac te radu DORH-a i USKOK-a i je li mogao poslati tamo kakvu inspekciju istaknuo je kako je tu ovlast ministra pravosuđa izuzetno sužena. Ministar pravosuđa temeljem Zakona o državnom odvjetništvu ima mogućnost nadzora putem pravosudne inspekcije samo nad radom državno odvjetničke uprave. Ovdje se radi o konkretnom predmetu, predmetu tzv. Softver, gdje pravosudna inspekcija nema mogućnost nadzora kroz uvid u konkretni predmet, rekao je ministar pravosuđa.

Bilo je određenih nejasnoća u javnosti i očekujem od glavne državne odvjetnice da razjasni određene špekulacije i određene informacije koje se pojavljuju u javnosti, pa i današnja informacija o tome da je bio određeni sastanak. Vjerujem da će i ona izvijestiti o provedenom nadzoru nad radom u ovome spisu, dodao je Malenica i rekao da u ovom trenutku ima njegovu podršku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVAN MALENICA, BRANKO BAČIĆ