Zagreb

ORGANIZATORI PROSVJEDA: Francišković i Kovačević u policijskom pritvoru zbog poticanja na terorizam

Piše: PolitikaPlus

Policija je zbog javnog poticanja na terorizam tijekom neprijavljenih prosvjeda protiv epidemioloških mjera pritvorila Marka Franciškovića i Natka Kovačevića dok je preostalih pet jučer uhićenih pušteno na slobodu.

U policijski pritvor smješteni su osumnjičeni 51-godišnjak i 65-godišnjak, izvjestilo je u subotu Ravnateljstvo policije nakon istraživanja koje je nad sedam osoba provela služba terorizma kriminalističke policije u koordinaciji sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom.

Policija nije otkrila identitete osumnjičenih, no neslužbeno se doznaje da je riječ o članovima udruge nazvane Pravednik, Franciškoviću i Kovačeviću protiv kojih je nakon kriminalističkog istraživanja podnijeta kaznena prijava te su predani pritvorskom nadzorniku.

Tereti ih se da su u studenom na neprijavljenim javnim prosvjedima i putem Internet kanala, društvene mreže i komunikacijske grupe javno iznosili zamisli kojima izravno i neizravno potiču građane u zemlji i inozemstvu na napade na tjelesni integritet drugih osoba.

Policijska sumnja uključuje i poticaje na napade na tjelesni integritet "članova Vlade i zastupnika u Saboru, zauzimanje objekta nacionalne radio-televizije i drugih javnih objekata i infrastrukture te na nasilne metode borbe protiv hrvatskih institucija, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu demokratski izabrane političke vlasti".

Nedjela su prema policijskoj sumnji počinili s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske.

Ostale osobe su nakon kriminalističkog istraživanja puštene na slobodu, dok će se u nastavku istraživanja utvrđivati njihova eventualna povezanost s tim kaznenim djelom, kao i eventualna povezanost drugih, za sada nepoznatih osoba, izvijestila je policija.

Ravnateljstvo policije u petak je izvijestilo da kriminalistička policija u suradnji sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom provodi na području pet policijskih uprava kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno više osoba osumnjičenih za javno poticanje na terorizam.

Francišković je bio jedan od govornika na nedavno održanom prosvjedu protiv covid potvrda u Zagrebu i Šibeniku, dok mediji za Kovačevića ističu da 2016. godine gostovao u HRT-ovoj emisiji u kojoj je iznio teoriju prema kojoj osnivač i vlasnik Microsofta Bill Gates ''želi pobiti Hrvate''.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLICIJA