Hrvatska

CAPAK: Kod dvije osobe u Hrvatskoj dokazan omikron

Piše: PolitikaPlus/HRT

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je na konferenciji za medije da su kod dva pacijenta u Hrvatskoj potvrđeni slučajevi omikron soja. Pacijenti su bili cijepljeni i nemaju teži oblik bolesti. Epidemiolog Bernard Kaić izjavio je da pojava nove varijante u zemlji bila neminovna, a očekuje da će ih biti još.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je na konferenciji kako su oboljeli anketirani s ciljem pokušavanja otkrivanja izvora infekcije te identificiranja njihovih kontakata da ih se stavi pod nadzor.

Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor kod to dvoje oboljelih, s obzirom na to da nisu imali nikakva putovanja izvan Hrvatske, međutim velika je mogućnost da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajedno dva dana prije početka simptoma, dodao je.

Postoji mogućnost da su neki od sudionika skupa zaraženi, ali i da je netko od njih bio izvor. Svi kontakti poslani su na testiranje, danas ih je bilo 13. Među sudionicima skupa bilo je i stranaca, države iz kojih dolaze su obaviještene o njihovoj izloženosti. Svi koji su nazočili skupu, kao i obiteljski kontakti oboljelih su pod zdravstvenim nadzorom i u karanteni.

“Bolest je slična gripi. Pojačana temperatura i osjećaj kao da ga je zgazio vlak ili autobus i trajalo je par dana”, rekao je o simptomima.

Upitani hoće li se zbog omikrona mijenjati pravila, Kaić je rekao da se pravila neće mijenjati za sve kontakte. “Bit će slično kao kad je došla delta. Isto tako ćemo postupati i kod omikrona, samo kad je ili potvrđen ili kad je jaka sumnja da se radi o varijanti omikron kod bolesnika, onda ćemo samo njihove kontakte staviti 14-dnevnu karantenu, a za sve ostale će biti kao i dosad postupanje s kontaktima. Moramo svi biti svjesni da je to sve privremeno, dok su ovako sporadični slučajevi te varijante. Ako se dogodi isto kao kod delte, onda to neće imati smisla”, rekao je Kaić

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJAA, KORONAVIRUS, OMIKROM