Zagreb

TOMAŠEVIĆ: Prihvatit ćemo SDP-ov amandman za povećanje kapaciteta vrtića

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će u prijedlogu gradskog proračuna za iduću godinu prihvatiti amandman SDP-a za povećanje kapaciteta vrtića kao kompenzaciju vezano uz ukinutu mjeru roditelj-odgojitelj.

"Predvidjeli smo 52 milijuna kuna, što je više nego dvostruko u odnosu na prosjek u zadnjih pet godina. Pored toga smo predvidjeli još 15 milijuna kuna za najam prostora za privremeno povećanje kapaciteta dječjih vrtića, tu je klub SDP-a podnio amandman da se poveća na 25 milijuna kuna", rekao je Tomašević.

Na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine najavio je, pak, kako neće biti prihvaćen amandman kluba HDZ-a vezano uz mjeru roditelj-odgojitelj.

"Oni su tražili da uzmemo oko 200 milijuna kuna subvencija ZET-u kako bi se kompenziralo smanjenje stavke roditelj odgojitelj. Time bi ZET postao gubitaš i ne bi mogao povlačiti novac iz EU-ovih fondova", objasnio je Tomašević.

Tomašević je rekao da je Most zakasnio s amandmanom za pomoćnike u nastavi pa zato ne može biti prihvaćen, ali prihvatit će još veće povećanje satnice za pomoćnike u nastavi. Satnica je već podignuta na 27 kuna po satu, ali sada se diže na 30 kuna. Gradonačelnik se nada da će iduće godine za to dobiti novac iz EU-ovih fondova.

Gradska uprava Skupštini će predložiti proračun od 15,12 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna više u odnosu na rebalans proračuna za 2021. 

"Povećat će se prihodi od prodaje imovine, prodaje nekretnina, prodaje udjela u APIS-u. Isto tako, vezan uz povećane porezne prihode je i rast BDP-a. Što se tiče rashoda, povećavaju se rashodi za otplatu duga", kaže gradonačelnik.

Poručio je kako su povećani i prihodi i rashodi povezani uz obnovu, prvenstveno iz Fonda solidarnosti. 

"Odvojili smo oko 160 milijuna kuna za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, što je gotovo dvostruko više nego ove godine", rekao je.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ