Hrvatska

PREDSJEDNIK: Milanović kritizirao posjet Plenkovića Kijevu kao "obično šarlatanstvo"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Zoran Milanović opisao je u četvrtak kao "obično šarlatanstvo" posjet premijera Andreja Plenkovića Ukrajini u vrijeme velikih napetosti s Rusijom i prozvao ga da će "zbrisati u Bruxelles ako zagusti".

"Imam simpatije prema Ukrajini, a Rusiju ne mrzim. Dosta nezgodna pozicija. Međutim, 100.000 ruskih vojnika je na granici s Ukrajinom, ne zna se što će biti sutra", rekao je Milanović novinarima na Pantovčaku. 

"Što znači ta manifestacija beskrajne ljubavi? Jer Plenković će zbrisati u Bruxelles ako zagusti, ali hrvatski vojnici tamo neće ići. Neće ni američki", rekao je hrvatski predsjednik. 

Milanović se pita "vodi li se tako vanjska politika" Hrvatske.

"To su užasno ozbiljne stvari, ali užasno ozbiljne. Za mene je to obično šarlatanstvo", rekao je predsjednik i poručio Ukrajincima da se ne uvrijede.

"Imam simpatiju i empatiju. Nije lako, ali priča je puno kompleksnija", zaključio je Milanović. 

Plenković boravi u službenom posjetu Ukrajini u vrijeme velikih napetosti te zemlje sa susjednom Rusijom. Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisali su u srijedu u Kijevu Zajedničku deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine, jedan od elemenata podrške službenog Zagreba zemlji pod stalnim ruskim pritiskom te razgovarali su o hrvatskom iskustvu mirne reintegracije koje može koristiti Ukrajini.

Eskalaciju napetosti Ukrajine i Rusije pokušavaju smiriti Sjedinjene Države na čelu s Joeom Bidenom koji je u srijedu održao virtualni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i "jasno dao do znanja da će SAD i saveznici odgovoriti snažnim gospodarskim i drugim mjerama u slučaju vojne eskalacije", objavila je nakon sastanka Bijela kuća.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, zoran milanović