Svijet

UN: Talibansku vlast obilježila ubojstva, uskraćivanje prava ženama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Više od 100 pripadnika bivših nacionalnih afganistanskih snaga i drugih ubijeno je od talibanskog preuzimanja vlasti u kolovozu, većinom od ruke tvrdolinijaške islamističke skupine koja novači dječake i guši prava žena, priopćio je UN u utorak.

Nada al-Nashif, zamjenica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, rekla je da je osim toga najmanje 50 osumnjičenih članova lokalne podružnice Islamske države, poznate kao ISIS-Khorasan - ideološkog neprijatelja talibana, pogubljeno vješanjem i odrubljivanjem glave.

U govoru pred Vijećem za ljudska prava kazala je da su vladavinu talibana obilježila pogubljenja po kratkom postupku diljem zemlje i ograničenja osnovnih prava žena i djevojčica.

Obitelji se ove zime suočavaju s "teškim siromaštvom i glađu" u jeku izvješća o dječjem radu, ranim brakovima i "čak i prodaji djece", rekla je al-Nashif.

Najmanje 72 od više od 100 navodnih ubojstava pripisana su talibanima, rekla je ona dodajući da su u nekoliko slučajeva "tijela bila javno izložena". "To je pojačalo strah među ovom značajnom kategorijom stanovništva", istaknula je.

Najmanje osam afganistanskih aktivista i dvoje novinara ubijeno je od kolovoza, dok je UN također dokumentirao 59 nezakonitih pritvaranja, rekla je ona.

"Sigurnost afganistanskih sudaca, tužitelja i odvjetnika – posebice žena pravnih stručnjaka – razlog je za uzbunu”, dodala je.

Izaslanik bivše afganistanke vlade optužio je talibane za niz zlodjela, uključujući ciljana ubojstva i prisilne nestanke.

"S talibanskim vojnim preuzimanjem Kabula ne samo da vidimo potpuni preokret dva desetljeća napretka... već ta skupina također čini niz zlodjela potpuno nekažnjeno i u mnogim slučajevima to ostaje neprijavljeno i nedokumentirano", izjavio je Nasir Ahmad Andisha.

Andisha, veleposlanik Kabula pri UN-u u Ženevi kojeg svjetsko tijelo još uvijek priznaje, rekao je da "vjerodostojna izvješća svjedoče o etničkim i plemenskim čistkama u nekoliko pokrajina zemlje".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

talibani, un