Hrvatska

Ministar: Beroš o obveznom cijepljenju - Sve opcije su u igri

Više PCR neće biti obavezan, bolest će se moći dokazati brzim antigenskim testovima.

Piše: PolitikaPlus/HRT

Danas je 686. dan od pojave koronavirusa, 1578 novih slučajeva, što je više u odnosu na proteklih sedam dana. Postotak pozitivnih je 36,3%. Na respiratoru je jučer bilo 242 bolesnika, današnji podaci će doći nešto kasnije, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem u posjetu Splitu, te kasnije i Dubrovniku gdje će obići gradilište Pelješkog mosta u Komarni.

Čitavo vrijeme govorim, ističe Beroš, da su sve te mjere na stolu i govorio sam da obvezno cijepljenje u ovom trenutku nije opcija, ali ako virus bude napredovao i ako kliničke slike budu teže da ćemo razmišljati i o tome, vidite da u Italiji razmišljaju o tome i to ne za one iznad 65 nego i za bitno mlađe. Sve opcije su u igri, kaže. Moramo vidjeti puni učinak omikron varijante u Hrvatskoj, kakva će biti klinička slika i punjenje bolničkih kapaciteta i to će odrediti pravac daljnjih kretanja.

PCR i brzi testovi

Više PCR neće biti obavezan, bolest će moći dokazati i brzim antigenskim testovima, kako vrijeme ide sve su relevantniji i pouzdaniji. Moći će se raditi na uputnicu i to je odgovor na pojavu ovog novog virusa, ističe. 

- Hoće li sutra doći nova varijanta, teško je reći, ali moramo biti fleksibilni. 

Ljudi će moći dobiti potvrde, ali će one vrijediti u Hrvatskoj. 

Nikoga ne želim kritizirati, ali moj apel svima da napravimo taj mali korak, rekao je Beroš i pozvao još jednom na cijepljenje.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pandemija, omikrom, vili beroš