Regija

COVID 19: U BiH najveći dnevni broj novozaraženih od početka pandemije

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Bosni i Hercegovini u utorak je zabilježen najveći dnevni broj novozaraženih koronavirusom od izbijanja pandemije, njih više od 2200 slučajeva zbog čega su vlasti odlučile uvesti nova ograničenja, no skijaški centri prepuni su gostiju.

Prema podacima iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo od ponedjeljka je nakon testiranja nešto više od šest tisuća uzoraka potvrđeno 2269 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 19 zaraženih osoba je umrlo.

Time je premašen rekord iz travnja 2021. godine kada je u jednom danu bilo nešto više od 2100 novozaraženih.

U BiH je nagli dnevni broj novozaraženih zamjetan od početka siječnja kada je potvrđeno širenje omikrovn varijante koronavirusa.

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije krizni stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH u utorak je preporučio uvođenje strožih ograničenja.

U tom bi entitetu tako ubuduće okupljanja u zatvorenim prostorima trebala biti ograničena na 30 osoba, odnosno na maksimalno 60 ako se može provjeriti status cijepljenja, testiranja ili preboljenja covida.

Na otvorenome bi moglo biti najviše do 100 osoba odnosno do 200 kada se može provjeriti njihov status. Veća okupljanja od toga nisu dopuštena.

Covid potvrde ubuduće će vrijediti do četiri mjeseca za osobe koje su preboljele koronu. Za osobe cijepljene dvjema dozama potvrde vrijede šest mjeseci,  a oni koji su primili i treću dozu cjepiva mogu računati na potvrde koje vrijede devet mjeseci.

Brzi antigenski testovi vrijedit će 24 sata, a testovi PCR 48 sati.

"Više od 150 zaraženih na sto tisuća stanovnika je već ozbiljno stanje, a Federacija BiH trenutno ima 328 zaraženih na sto tisuća stanovnika", upozorio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

U Federaciji BiH je broj novozaraženih gotovo dvostruko veći u odnosu na prošli tjedan.

U Republici Srpskoj stanje se također pogoršava no vlasti tog entiteta još nisu najavile poduzimanje konkretnih mjera.

U cijeloj BiH već mjesecima su na snazi razmjerno blage mjere ograničenja, a čak ni takve mjere gotovo nitko nije nadzirao.

Skijaški centri prepuni su gostiju iz zemlje i regije od kojih se po pravilu ne traže bilo kakve zdravstvene potvrde za pristup skijalištima ili turističkim objektima. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJA, BIH