Kultura

Likovna scena: Imaginarij Josipa Trostmanna

Piše: Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni stvaratelj, akademski slikar Josip Pino Trostmann iz Dubrovnika,umjetnik je iznimnog ugleda,kreator složenog opusa,u kome se ističu brojni ciklusi ulja na platnu,različitih formata,izlagao je na nizu zapaženih samostalnih izložbi.

Trostmann i dalje predano stvara,dotjerujući,korigirajući već naslikano,u neprestanoj potrazi za najboljim likovnim rješenjima.

Uronjen u nekoliko ključnih motiva u svom dugogodišnjem stvaralaštvu,od vizura Grada,preko lica stare,sačuvane arhitekture do mrtvih priroda okruženih tišinom,ali naravno i nazočnosti mora na mnogim slikama do čudesnog raslinja koje raste i na ovim obalama,vrtova i sjena u polutami,slikar dograđuje svoj čudesni imaginarij,dograđuje svoj nesvakidašnji svijet,izazovno sličan stvarnom.

Na svim Trostmannovim slikama raskrilila je svoja prozirna,nevidljiva krila,svečana,otmjena atmosfera,specifični jedinstveni,neuobičajeni doživljaj vremena i prostora jer slikar nam je dočarao zamišljeno,udaljeno i nedodirivo.Mi samo moramo ukoračiti u volumen slike.

Također,jedna od osobitosti ovih slika jest stvaran osjećan posvemašnje tišine ,gotovo je možemo čuti,osjetiti.

Novi ciklus ulja na platnu Josipa Trostmanna obilježen je prepoznatljivim autorski samosvojnim konstantnim karakterom,snažnog i sugestivnog kolora.

Taj tihi svijet ulja na platnu koji živi na slikama Josipa Trostmanna,doima se često,poput paralelnog, boljeg, pravednijeg i ljepšeg svijeta.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Josip Pino Trostmann, slikar, slike