Svijet

SKOK ZARAŽENIH: Tri tjedna prije početka Zimskih igara, u Kini najviše covid slučajeva u dvije godine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Broj slučaja covida-19 u Kini je u ponedjeljak dosegao najvišu razinu od ožujka 2020., dok se Peking utrkuje ugušiti epidemiju samo tri tjedna uoči početka Zimskih olimpijskih igara.

Kina, gdje se virus prvi put pojavio potkraj 2019., držala se stroge politike s ciljem nula covid slučajeva, iako su se države širom svijeta ponovo otvorile.

No njezin pristup proteklih tjedana pod stalnim pritiskom, s višestrukim žarištima bolesti širom zemlje upravo prije nego što Igre trebaju početi u Pekingu.

U ponedjeljak je u Kini zabilježeno 233 nova slučaja, uključujući 80 u lučkom gradu Tianjinu i još 9 među kojima su slučajevi visokozarazne omikron varijante - u južnom industrijskom središtu Guangdongu.

Sportaši i dužnosnici već pristižu u glavni grad uoči Igara, odmah ulazeći u strogo kontrolirani 'balon' odvojen od ostatka stanovnika.

No nakon što je lokalni slučaj omikron varijante otkriven tijekom vikenda u Pekingu, vlasti su također postrožile propise za one koji u glavni grad stignu iz drugih mjesta u Kini.

Grad sada zahtijeva negativan test prije putovanja i drugi test nakon ulaska u grad, a građane se poziva da ne napuštaju grad tijekom nadolazeće lunarne Nove godine.  

U Pekingu su neka turistička mjesta zatvorena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pandemija, kina, peking