Hrvatska

KOLIKO NAS STVARNO IMA?: Palić - Treba naći model da se isprave pogreške u popisu!

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon prvih rezultata popisa stanovništva, prema kojima Hrvatska ima 3,88 milijuna stanovnika, građani diljem zemlje žale se da nisu popisani, a ujedno se tuže da su popisani i oni koji u Hrvatskoj ne žive, piše u petak Večernji list.

"Kod nas popisivač nije bio. Nismo dobili ni obavijest da je popisivač bio i da nikoga nije zatekao kod kuće. A i uvijek je netko doma - žali nam se mještanka Cirkovljana pokraj Preloga. I na portalima i društvenim mrežama javljaju se građani koji tvrde da nisu popisani. - Čekali smo cijeli dan na koji se popisivačica najavila da će doći. I na kraju nije došla", kaže čitateljica.

Načelnik Vidovca u Varaždinskoj županiji Bruno Hranić pozvao je građane da prijave svaki takav slučaj.

Prema popisu, najviše je stanovnika izgubila Vukovarsko-srijemska županija, 19,54 posto. Vinkovci imaju 31.057 stanovnika, Vukovar 23.536, Ilok 5147… No, građani tvrde da su te brojke nerealne i da su popisani neki koji ondje ne žive. Umirovljeni branitelj iz Iloka Krešimir Paponja drži da u Iloku živi najmanje 20 pa i više posto ljudi manje nego što je popis pokazao.

Muškarac iz okolice Vinkovaca kazao je da su se uredno popisali njegova sestra i njezin suprug koji žive u Njemačkoj. Nedavno je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao kako i u ovome popisu ima fiktivno popisanih, ali manje nego 2011.

Građani drže da u Vukovaru “na spavanju” nema više od 20.000 stanovnika. Isti je slučaj i s okolnim selima čiji mještani kažu da je popis jedno, a realnost nešto drugo. S time se slaže i demograf Stjepan Šterc.

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić kaže da treba naći model da se isprave pogreške u popisu.

"Popis mora biti točan, ne smiju u stanovnike Hrvatske biti ubrojeni oni koji tu ne žive niti ispušteni iz popisa oni koji ovdje žive. Ako u Zakonu o popisu stanovništva nema mogućnosti da se ti propusti isprave, zakon se može i dopuniti dodatnim odredbama. Ovo je popis stanovništva Hrvatske, a ne onih koji ne žive tu, bitno je da je točan i treba naći model da se pogreške isprave", ističe Palić

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

popis stavnovništva, hrvatska