Hrvatska

LEPOGLAVA: Uskok pokrenuo istragu zbog unošenja nedozvoljenih predmeta u zatvor

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uskok je temeljem policijske prijave pokrenuo istragu protiv dvojice službenika Kaznionice u Lepoglavi, osuđenika Armenda Musliua i Amira Mafalanija te njegove majke Branke Mafalani, zbog unošenja nedozvoljenih predmeta u lepoglavski zatvor.

Uskok je, ne objavivši identitete okrivljenika, priopćio da petorku sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje te pomaganje u tom nedjelu.

Tužiteljstvo je preciziralo da 56-godišnjeg zaposlenika kaznionice sumnjiči da je za novac od veljače 2021. do siječnja 2022., a prema prethodnom dogovoru s Armendom Musliuom (44), Amirom Mafalanijem (40) i njegovom 65-godišnjom majkom, nedozvoljeno unosio predmete u lepoglavski zatvor.

Mobiteli, kartice, DVD-i, steroidi...

Prvoosumnjičeni 56-godišnjak je, dodaje Uskok, od neutvrđene osobe koju je odredio Musliu, preuzeo mobitel s dvije SIM kartice te dva papirnata fascikla u kojima su se nalazile kapsule anaboličnog steroida te tvari za smirenje, dok je od Branke Mafalani preuzimao više preporučenih poštanskih pošiljki, poslanih putem Hrvatske pošte, a u kojima su se nalazili optički mediji s nelegalno snimljenim sadržajem.

Nakon preuzimanja pošiljki, nadodaje Uskok, 56-godišnji zaposlenik kaznionice je, koristeći se položajem službene osobe, nedozvoljeno unosio predmete i predavao ih Musliuu i Mafalaniju.

Uskok i policija sumnjiče 51-godišnjeg zaposlenika kaznionice da je od prosinca 2021., sukladno dogovoru s Mafalanijem i njegovom majkom, dostavljao dvojici zatvorenika neotvorene pismovne pošiljke koje su potom predavali Mafalaniju.

Uskok ističe da su se u tim pošiljkama, koje je pripremala i putem Hrvatske pošte slala Mafalanijeva majka, nalazili DVD mediji s nelegalnim sadržajem te da 55-godišnji zaposlenik kaznionice nije otvarao pošiljke i dostavljao ih u odjel osiguranja radi pregleda, već ih je neotvoreno dostavljao zatvorenicima koji su ih potom predavali Mafalaniju.

Mediji pišu da je Branka Mafalani dostavljala filmove i serije preko osuđenika Dražena Dorčeca i Dragana Junga. Dorčec je osuđen na 40 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva prilikom pljačke Fine u Đurđevcu 2006. godine, dok je Jung osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva 22-godišnjeg prijatelja i 77-godišnjakinje.

Osuđeni za ubojstva i otmicu

Ravnateljstvo policije je priopćilo da su osumnjičenici nakon dovršetka dokaznih radnji, koje su uključivale pretrage stanova, vozila i prostorija unutar Kaznionice u Lepoglavi, uz kaznenu prijavu, predani pritvorskom nadzorniku zagrebačke policije.

Uskok je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika, dok su Mafalani i Musliu u zatvoru.

Mafalani služi 16-godišnju kaznu zbog zbog sudjelovanja u ubojstvu novinara Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića u listopadu 2008.

Vrhovni sud je za to ubojstvo u srpnju 2012. Mafalaniju i Mataniću potvrdio presudu na 16 godina zatvora, a 40-godišnja zatvorska kazna potvrđena je Željku Milovanoviću.

Drugostupanjski sud je za ubojstvo Pukanića i Franjića kazne povećao Slobodanu Đuroviću, s 15 na 25 godina, Bojanu Guduriću s 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću koji je prema optužnici okupio zločinačku skupinu s 33 na 35.

Armend Musliu osuđen je pak u lipnju 2009. na zagrebačkom Županijskom sudu na tridesetogodišnju zatvorsku kaznu zbog otmice i ubojstva 22-godišnjeg Jure Bajde, sina direktora slovenskog Petrola.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

USKOK, LEPOGLAVA, ZATVOR