Kultura

LIKOVNA SCENA: Vlado Tuđa,slikar mističnoga svijeta...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Teško je nabrojati sve cikluse suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika,slikara Vlade Tuđe i još teže posebice izdvajati pojedine slike,ulja i akrile na kartonu ili platnu,sve na većim i velikim formatima.

Sve njegove slike,svi ciklusi nose jedinstveni autorski pečat,Tuđa slika,svokodnevno dograđuje,svakim novim potezom,svakom novom kompozicijom,mistični svijet koga čine brojna lica,precizni crteži njihovih likova,ali i čudesni krajobrazi s tajanstvenim drvećem,gdje sve pripada arkadijskom prostoru.

Tuđa je već stvorio brojne kronike i zapise o tom možemo reći i paralelnom svijetu jer svatko od nas snatri o nekom svom zasebnom,skrivenom sličnom ali drugačijem svijetu,svijetu koji je samo naš i nije nikako djeljiv.

Njegovi su crteži žestoki,prepuni snažnih,upečatljivih linija,točkica,oblika,ploha raznovrsnih boja koje daju karakter tom zamišljenom svijetu.

Tuđin je svijet optimizma,ljubavi i nade,to je svijet u kojem vrijedi žiuvjeti,za koga vrijedi živjeti,to je svijet koji se sanja.

Svakako bi bilo zanimljivo i izazovno vidjeti jedan ozbiljan izbor ili iz cjelokupnog opusa ili izbor iz novijeg stvaralaštva ovoga vrijednog i strastvenog umjetnik jer on je davno rekao,slikarstvo je život,u naravno u reprezentativnom prostoru.

Podsjetimo se,nedavno objavljena,bogato opremljena monografija ,u nakladi zagrebačkoga AGM-a,s oko 300 ilustracija zorno nam je pokazala visoke i značajne dosege Tuđinog slikarstva,te slike svakako valja vidjeti i doživjeti u živo.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADO TUĐA