Hrvatska

Grmoja: Očekujem i gore rezultate Hrvatske na ljestvici percepcije korupcije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon najnovijeg godišnjeg izvješća Transparency Internationala o indeksu percepcije korupcije po kojoj je Hrvatska s 47 bodova na 63. mjestu i dalje u grupaciji zemalja koje se smatraju korumpiranima predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja očekuje da će rezultati biti i gori.

"Očekujem da će rezultati biti i gori ako se nastavi ovakvo ponašanje Vlade i želja da se okupiraju sve institucije", izjavio je predsjednik Vijeća Mostov Nikola Grmoja.

Vijeće je, pojasnio je, tražilo da se zadrže ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tako da može odlučivati o povredi obnašanja dužnosti.

Tražili smo od Sabora i Vlade da se ne prihvati izvješće glavne državne odvjetnice koja je skrivala predmet protiv Plenkovićeve ministrice Gabrijele Žalac i da se krene u njeno razrješenje, ali ništa od toga ne da nije prihvaćeno nego se uopće o tome nije htjelo raspravljati tako da me rezultati TI-a uopće ne čude, istaknuo je.

"Da bismo smo se pomaknuli iz grupe korumpiranih zemalja na ljestvici TI-a trebaju nam neovisne institucije u kojima će se propusti kakve smo mogli vidjeti u Državnom odvjetništvu kažnjavati i u kojima će odgovorni za takve propuste snositi posljedice", poručio je Grmoja.

Petrović: I dalje među ponavljačima

Hrvatska je i dalje među ponavljačima. Najboljim, ali ipak ponavljačima, kazao je nakon objave indeksa percepcije korupcije Transparency Internationala antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović.

"Stagnacija je očekivana - praktički otkad je definiran datum pristupanja Europskoj uniji nije uložen ozbiljniji napor da se smanji prostor za korupciju u našoj zemlji. Ogroman pomak učinjen od kad je 2002. godine potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju rezultirao je u idućih deset godina bitnim pomicanjem prema naprijed, no očito je da se to zbivalo prvenstveno zbog pritiska izvana, točnije Europske unije. Onog trenutka kad je taj pritisak nestao hrvatske vlasti su se počele ponašati kao loši đaci koji nakon završetka škole sve knjige pobacaju kroz prozor i otrče se igrati", ističe Petrović.

No, kaže da bi se iduće godine Hrvatska mogla pridružiti zemljama koje nemaju suštinskog problema s korupcijom, bar u percepciji, jer je u proteklih godinu došao i novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji se spušta na lokalnu razinu, novi Zakon o pravu na pristup informacijama, a tijekom veljače bi trebali dobiti i novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

"S obzirom na to da je većina istraživanja na temelju kojih se računa indeks percepcije korupcije bazirana na analizi zakonodavstva ovi zakoni bi trebali donijeti još nekoliko bodova", smatra Petrović.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NIKOLA GRMOJA