Hrvatska

ZADAR: Zadarska sutkinja će odlučiti o postupku protiv prijavljenih za uvrede premijeru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zadarska sutkinja će odlučiti ima li elemenata za nastavak postupka protiv 71-godišnjaka iz Briševa koji je priveden jer je na društvenoj mreži napisao da premijera treba dočekati pokvarenim jajima te 49-godišnjaka iz Kakme koji ga je nazvao pavijanom, doznaje se na sudu.

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru, pri kojemu je i Prekršajni sud, Davor Dubravica Hini je izjavio da će o nastavku postupka protiv dvojice prijavljenih odlučiti sutkinja Ksenija Bratković.

Ona će donijeti odluku ima li elemenata da se postupak nastavi ili ne, kazao je Dubravica.

Uz 71-godišnjaka koji je medijima otkrio da je priveden jer je napisao da premijera na Maslenici treba dočekati pokvarenim jajima naknadno se oglasio i 49-godišnjak otkrivajući da ga je nazvao pavijanom.

Policija je u ponedjeljak izvijestila da je 21. siječnja provela kriminalističko istraživanje nad dvije muške osobe u dobi od 71 i 49 godina zbog članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Obojica su, dodaje policija, 20. siječnja 2022. godine na objavljeni članak o najavi posjete predsjednika Vlade RH Maslenici, kojeg je objavio jedan zadarski portal, na društvenoj mreži objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja, kojim ponašanjem su ostvarili obilježja navedenog prekršaja.

U optužnom prijedlogu koji je 49-godišnjak dostavio Anteni Zadar stoji da je "narušio javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića koji je dana 21. siječnja 2022. godine osobno došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti u svezi obilježavanja 29. godišnjice VRO Maslenica, a što je okrivljeniku bilo poznato iz naprijed navedenog članka".

Mediji prenose i njegove riječi da je u šoku jer je u policijskoj postaji proveo 8 sati.

Prema pisanju zadarskih lokalnih medija, 71-godišnji muškarac napisao je na Facebooku da premijera "treba dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone".

"Zbog njegove sigurnosti mene je policija uhitila i zadržala dok premijer nije otišao s ovog područja jer ja sam mu opasnost. U policiji su mi najprije rekli da sam prijetio premijeru, a s obzirom na to da sam im izbio taj argument, okrenuli su na vrijeđanje. Bilo je još uhićenih, sa mnom je bio čovjek sudionik akcije Maslenica. Dok je premijer postavljao vijenac, on je bio u zatvoru isto za komentar“, objavio je muškarac uz fotografiju optužnog prijedloga, a prenio portal 057 info.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je u slučaju privođenja zbog komentara o premijeru Andreju Plenkoviću na facebooku postupano u skladu sa zakonom i poručio da policija ne prima nikakve političke naloge.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zadar, sud, premijer