Hrvatska

Plenković o Milanovićevoj izjavi: Ja sam u prvi tren mislio da je to neki briefing i da je to neki ruski dužnosnik

Ne znam na koje vojnike on misli, ja sam tamo bio dva puta i tamo naših vojnika nema.

Piše: PolitikaPlus

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Komentirao je iizjavu predsjednika o povlačenju vojske iz Ukrajine u slučaju eskalacije sukoba.

Koliko sam ja uspio vidjeti, u tom nekakvom napadu šećera, valjda su mu dali bombone u Krašu, što je on tu sve izgovorio. Ja sam u prvi tren mislio da je to neki briefing i da je to neki ruski dužnosnik. Ne znam na koje vojnike on misli, ja sam tamo bio dva puta i tamo naših vojnika nema. Kontingent koji je bio u Poljskoj se vratio prije dva ili tri dana. To su nestvarne izjave, ako je istina da je proglasio Ukrajinu korumpiranom, nama prijateljsku zemlju, ja se Ukrajini ispričavam. Ta izjava nema veze sa politikom Vlade, rekao je Plenković.

Tko je to u NATO-u rekao da idu sutra gasiti neki požar u Ukrajini?  Politika Hrvatske je deeskalacija napetosti i sprečavanje sukoba. Podrška teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i doprinos iskustvom iz mirne reintegracije da se riješi pitanje reintegracije okupiranog područja Ukrajine. Kao što znate, Hrvatska je potpisala deklaraciju o potpori Ukrajini. Želimo im pomoći svojim iskustvom. Ukrajina je primila 17 milijardi eura potpore, a najavljena i nova potpora od više od milijarde eura. Svatko tko želi dati potporu ovoj politici je dobrodošao, rekao je.

Slučaj Zvonimira Frke-Petešića

“Ako znate za kazneno djelo, a ne prijavite ga, onda ga i sami činite. Pozivam njega ili mene pa da vidimo postoji li kazneno djelo ili zlonamjerna, bahata, bezobrazna politička igra”, istaknuo je Plenković.

Pojasnio je da je Frka Petešić Hrvat koji se rodio u Francuskoj i da nema nekretnine ni u Hrvatskoj ni u Francuskoj.

'Ima kuću u Salima. U povratku na dužnost u Maroko gdje ga je poslala Vlada SDP-a, doprinio je puno više nego Milanović. Kao državni tajnik, najviše je rangirani i stekao je pravo. Po samoj logici, njegovo boravište u Zagrebu je privremeno, a prebivalište je odabrao tamo gdje obitelj ima vlaništvo – na Dugom Otoku. Sigurno nije najviše boravio u Jurišićevoj. Sve godine plaća porez i zagrebački prirez. Ne laže, ne krade, ne parazitira. Sigurno radi duplo od Milanovića, ako ne i više', izjavio je Plenković.

Osvrnuo se i na uhićenja u Zadru.

- Naravno da s tim nisam imao veze, dapače taj stariji gospodin, ovaj drugi je mojih godina, pozivam ih na kavu na Banske dvore da me bolje upoznaju. Ako će i tada misliti to što misle, ok, ja ću to poštovati. Od mora prijetnji i uvreda, nijedan put mi nije palo na pamet da tražim sudsku zadovoljštinu, rekao je.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, andrej plenković