Hrvatska

Plenković o cijeni energenata: Djelovat ćemo da zaštitimo najugroženije

Piše: PolitikaPlus/HRT

Hrvatska se, kao i cijeli svijet, suočava s rastom cijena energenata. O tome se, među ostalim, raspravlja na konferenciji Jutarnjeg lista Svijet energije 2022. Poskupljenje plina i struje očekuje se nakon 1. travnja, do kada su u Hrvatskoj zamrznute cijene tih energenata za kućanstva.

Vlada je već najavila paket mjera kojima bi se trebala ublažiti poskupljenja, a više o tome govorio je premijer Andrej Plenković. Uz manji PDV za plin te izmjenama naknada, odnosno prebacivanjem dijela tereta na HEP, Vlada će najugroženijim građanima osigurati vaučere.

Naš plan je da donesemo novi regulatorni okvir gdje će se povećati opseg tih naknada uz struju i na plin, a proširit ćemo i krug primatelja tih socijalnih naknada i ujedno povećati i iznos. Dakle, po sva tri segmenta ćemo djelovati da održimo socijalnu uključenost i zaštitimo one najugroženije u hrvatskom društvu, istaknuo je premijer Andrej Plenković na konferenciji. 

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić govorio je o rastu cijena energenata i procjenama za ovu godinu. 

Na nama referentnoj mađarskoj burzi struje, prosječna je cijena megavatsata u 2020. iznosila 32 eura, u 2021. skočila je na 121 euro, a kako se stanje ne smiruje, projicirana cijena za 2022. popela se na 150 eura. Nama je nabavna cijena plina u prošloj godini, u odnosu na 2020. porasla za oko 60%, rekao je na konferenciji Svijet energije.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ