Hrvatska

URED PREDSJEDNIKA: Dobro je što je Plenković napokon donio odluku o Bradleyima

Piše: PolitikaPlus

Hravatska je sa SAD-om postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley. Riječ je o 62 borbena vozila M2A2 ODS, 22 vozila za rezervne dijelove i 5 za obuku, a njihova modernizacija obavit će se u "Đuri Đakoviću". Posao je vrijedan 196 milijuna 400 tisuća dolara, a američka donacija iznosi 51 milijun 100 tisuća. Vijest je danas objavio premijer Andrej Plenković, a o svemu se oglasio i predsjednik Zoran Milanović.

Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u nastavku:

"Napokon, pet do 12, predsjednik Vlade Andrej Plenković dogovorio je s američkom stranom nabavu borbenih vozila pješaštva Bradley za opremanje Hrvatske kopnene vojske.

Nakon što je prije par mjeseci izbacio iz proračuna sav novac za kupnju Bradleya i nakon što je iz pregovora o Bradleyima morao izbaciti svog nesposobnog ministra obrane - koji se više brinuo o opremanju stana što ga je dobio od države nego o opremanju Hrvatske vojske – Plenković nam sada želi reći kako je odradio sjajan pregovarački posao. Doista podcjenjuje inteligenciju svih koji su bili uključeni u nabavu Bradleya, a samo naivnima može prodavati priču kako je sve što je radio bio manevar, a ne kardinalni nemar koji je Hrvatsku vojsku mogao skupo koštati - da dugoročno ostane bez borbenih vozila pješaštva.

Uvjereni smo doista kako Plenkovićeva odluka nema baš nikakve veze s pritiscima i angažmanom Predsjednika Republike koji je još početkom studenoga prvi upozorio javnost da je ministar, koji se bavi opremanjem stanova, zaboravio opremanje vojske i prekrižio Bradleye. Ni tada, ni nakon što mu je vojni vrh dao do znanja kako HV-u trebaju Bradleyi, niti kada mu je predsjednik Milanović javno pobrojio sve argumente zašto HV-u trebaju Bradleyi, Plenković nije znao što mu je činiti jer ga opremanje HV-a nije uopće zanimalo.

Dobro je, za Hrvatsku vojsku, što je napokon donio odluku. Ali, država i vojska se ne vode od danas do sutra i ovisno o tome jesu li ministru obrane važniji ukrasi za stan ili borbena vozila pješaštva. Zaključno, Hrvatska vojska dobit će kvalitetna borbena vozila što je i najvažnije, a Predsjednik Republike zahvalan je američkim partnerima na strpljenju jer su odgovor Vlade čekali od 2017. godine do danas."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANTOVČAK