Crna kronika

Razbijeno zločinačko udruženje: Prokrijumčarili 90 tona cigareta iz Dubaija

Piše: PolitikaPlus

Uskok je temeljem policijske prijave pokrenuo istragu protiv šesteročlane krijumčarske skupine koju sumnjiče da su dogovorili ilegalni uvoz milijuna kutija cigareta iz Dubaija do luke Ploče i prodajom na europskom tržištu zaradili najmanje 28,5 milijuna kuna.

Ravnateljstvo policije je izvijestilo da je skupinu predvodio 41-godišnjak koji ima hrvatsko i strano državljanstvo, dok su ostali osumnjičenici - 44-godišnjak, 34-godišnjak, 40-godišnjak i dvojica 51-godišnjaka, strani državljani.

Osim za zločinačko udruživanje osumnjičeni su za nedozvoljenu trgovinu i davanje mita.

Policija je priopćila da je 41-godišnjak organizirao zločinačko udruženje, a 44-godišnjak ga vodio te su zajedno s 34-godišnjakom neovlašteno kupili, prodali i prenijeli robu čiji je promet ograničen, dok je službena osoba simulirano primila potkupninu.

Ostali osumnjičeni su u sastavu zločinačkog udruženja su bili zaduženi za prepakiravanje i prijevoz cigareta.

U akciji su uhićeni 41-godišnji organizator i 44-godišnji voditelj skupine koji su završili u policijskom pritvoru, a Uskok je za njih zatražio određivanje istražnog zatvora.

Istražitelji navode da su članovi zločinačkog udruženja nastojali osigurati neometani transfer brodskim putem krijumčarenih cigareta iz luke Ploče, nakon čega su cigarete prevezli do Zagreba, gdje bi prateća dokumentacija glasila na drugu vrstu robe, s time da bi u kontejneru u prva dva reda bila postavljena deklarirana roba, dok su se u preostalom prostoru kontejnera nalazile cigarete.

Radi osiguravanja tzv. zelene rute, nastojali su prodrijeti i u carinsku službu "koristeći se korupcijom", priopćila je policija.

Uskok je izvijestio da je skupina, koju je okupio 41-godišnjak u Hrvatskoj, UAE, Mađarskoj, Poljskoj i drugim državama članicama EU, djelovala od 18. ožujka 2021. do 25. siječnja 2022. godine.

Sumnjaju da su okrivljenici organizirali otpremu sedam kontejnera s najmanje 5.798.400 kutija cigareta bez duhanskih markica, dok su preko granice u Hrvatsku dopremili najmanje tri kontejnera s 2.539.200 kutija cigareta koje su potom prevozili i prodavali u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i  drugim državama članicama EU te pritom zaradili najmanje 28,5 milijuna kuna koje su međusobno podijelili.

Na isti su način navodno planirali i krijumčarenje kokaina, no do realizacije tog plana nije došlo jer su u daljnjoj ilegalnoj distribuciji i prodaji krijumčarenih cigareta spriječeni 25. siječnja intervencijom hrvatskih policajaca.

Organizacija transporta krijumčarenih cigareta iz Dubaija preko luke Ploče bila je povjerena 44-godišnjem državljaninu Mađarske i Srbije koji je bio zadužen za pronalazak skladišta za pretovar cigareta u Zagrebu, kao i pronalazak načina izbjegavanja carinskih kontrola u RH koruptivnim djelovanjem, a za što su ranije osigurali novac.

Drugoosumnjičeni 44-godišnjak je, dodaju istražitelji, po dolasku kontejnera sa cigaretama u luku Ploče uputio 51-godišnjeg državljanina Slovenije i 40-godišnjeg državljanina Srbije da teretnim vozilima prevezu prokrijumčarene cigarete do skladišta u Zagrebu kojeg su ranije iznajmili 44-godišnjak, drugi 51-godišnjak i jedna zasad nepoznata osoba.

Dvojica 51-godišnjaka i druge nepoznate osobe su u tom skladištu uklanjali plombe s kontejnera, a zatim, prije transporta kontejnera u Carinarnicu Zagreb iz njih izvlačili cigarete te ih utovarivali u druga transportna vozila koje su potom jedan od dvojice 51-godišnjaka i drugi vozači prevozili u druge države EU radi daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dubaji, cigarete, policija, uskok