Kultura

IZLOŽBA: Novi slikarski opus Stjepana Katića

Piše: Miroslav Pelikan

U prigodi predstavljanja likovne monografije o opusu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika slikara Stjepana Katića, Hrvatski suvenir, autorice Sendi Katić u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu otvorena je i prigodna izložba njegovih novih slika.

Slikar Stjepan Katić,samozatajni stvaralac,zaljubljenik u umjetnost,u slikarstvo,predstavlja se s novim ciklusom akrila na platnu i pločama različitih formata( 80 x 80,100 x 70 i 125 x 60 cm).Ciklus je nastao tijekom prošle godine u slikarevom ljetnom atelijeru u Ninu,u kasno ljeto.

Motivi su najčešće pejsaži,ružini grmovi te više ninskih motiva s brodicama.

Stjepan Katić za ovu prigodu govori :“To su gusti namazi akrila, više kolora nego do sada, otvorenije nego prije, više slobode pri radu, naravno i zadovoljstva, a radio sam onako baš kako osobno želim i osjećam...“

O motivima Stjepana Katića valja napomenuti kako su njegovi akrili obilježeni posebnom atmosferom koja natkriljuje cvjetove,atmosferom odmjerene i profinjene simbolike,izrazitim vitalitetom pa i prikrivenom tajanstvenošću.

Mnošto crvenkastih,bijelih cvjetova poput usplahirenog roja leptira,leprša tiho,gotovo nečujno sredinom dana,čuje se nježna glazba lepeta njihovih krila.To je priča o fragilnom svijetu cvijeta i leptira,zapis o ljepoti kratkoga trajanja.

S druge strane,slikar tretira temu krajobraza,pomalo se primičući apstrakciji,u prvi plan stavljajući stanoviti nemir,priroda diše. Snažnim potezima slikarima kreira svijet koji se mijenja ili se već promijenio a da mi nismo toga svjesni.To je volumen vibrantnih događaja,promjenljiv i nestalan.

Katić predstavlja snažan slikarski ciklus,iznimnog kolorizma,odlučnih gesti s motivima koji ga okružuju,kontinent i more,istražujući njihove nepotrošive mogućnosti,stvarajući zaokruženi autorski opus.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

STJEPAN KATIĆ, IZLOŽBA