Hrvatska

Zaplijenjeni na granici: Zaplijenjeni arheološki predmeti predani turskom veleposlaniku

Piše: PolitikaPlus/Hina

Primopredaja zaplijenjenih arheoloških predmeta Republici Turskoj, među kojima se ističe zbirka novca s kovanicama iz razdoblja od 5. stoljeća prije Krista do 11. stoljeća poslije Krista, obavljena je u utorak u hrvatskom Ministarstvu kulture i medija u Zagrebu.

Ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić predala je turskom veleposlaniku u Hrvatskoj Mustafi Babüru Hizlanu više od tisuću arheoloških predmeta zaplijenjenih turskom državljaninu na Graničnom prijelazu Bajakovo u prosincu 2021. godine, čime će ti predmeti biti vraćeni Republici Turskoj. 

Veleposlanik Babür Hizlan zahvalio je na suradnji hrvatskom Ministarstvu kulture i naglasio kako će sada arheološki predmeti biti vraćeni u njegovu zemlju.

Ravnatelj vinkovačkoga Gradskog muzeja Hrvoje Vulić napomenuo je kako je ovo druga zapljena koja je stigla u Gradski muzej Vinkovci, a prva je proslijeđena Turskoj prošle godine.

U drugoj zapljeni radi se o novcu, predmetima, skulpturama i prstenju koji se kronološki mogu datirati od 5. stoljeća prije Krista do 11. stoljeća nakon Krista, rekao je Vulić i dodao kako se radi o novcu grčkih kolonija, rimskom provincijalnom novcu, bizantskom novcu i novcu tzv. Omedijskoga kalifata.

Utvrdili smo, napomenuo je, da je riječ o novcu koji se rasprostire po cijelom Mediteranu, no s obzirom na činjenicu da je novac pronađen kod turskoga državljanina u tranzitu, ključan pronalazak je bio novčić od 5 kurusa, odnosno sitan turski novac iz 1959., koji je s velikom sigurnošću potvrdio da se radi o predmetima s područja Turske.

Atenske tetradrahme iz 5. i 6. stoljeća, smatra Vulić, jedni su od najljepših ikad kovanih komada novca. Posebno je rijedak omedijski novac, istaknuo je i dodao kako je nastao kao imitacija bizantskoga novca.

U skupini zaplijenjenih predmeta je zbirka novca s kovanicama koje potječu iz razdoblja od 5. stoljeća prije Krista do 11. stoljeća poslije Krista  te drugim vrijedim metalnim predmetima poput prstenja, manjih figura, među kojima se ističe bizantski brončani relikvijar u obliku križa.  

Predmeti su bili privremeno smješteni u Gradskom muzeju u Vinkovcima gdje je u kontroliranim uvjetima obavljena katalogizacija i preliminarna stručna obradba.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turska, granica