Hrvatska

Milanović: Srbiji treba ponuditi jasnu zapadnu perspetkivu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zapad Srbiji treba ponuditi jasnu zapadnu perspektivu i to bi bila prilika koju ne bi smjeli propustiti, ali na njima je da odluče, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je nakon završetka sastanka na vrhu država članica NATO-a, rekao da je na samitu bilo riječi o zapadnom Balkanu, o Bosni i Hercegovini kao o zemlji koja je ugrožena, zatim o Moldaviji i Gruziji, ali da nitko nije spominjao Srbiju i Kosovo.

“Srbija za nekoliko dana ima izbore i imam dojam da je u nekoj krizi identiteta već dugo i da teško shvaća da su Rusiji ipak samo fusnota", kazao je. 

"Za nas, za NATO i EU to je važno, zato što Srbija pregovara o članstvu u EU-u, a NATO-u je partner isto kao i BiH, da to bude stabilna zemlja koja ima jasnu zapadnu perspektivu, da im se to u ovoj situaciji malo jasnije ponudi", objasnio je.

"Pa ako shvate, shvate, a ako ne shvate, ne shvate, ali to je svakako prilika koja se ne smije propustiti i na kraju će odlučiti sami”, rekao je Milanović u izjavi novinarima nakon samita.

Dodao je da je vrijeme da četiri članice NATO-a koje još nisu priznale Kosovo trebaju to učiniti i da “Kosovo trebamo konačno integrirati, da postane zaokružena država”.

Milanović je rekao da je već potpisao odluku o upućivanju 70 hrvatskih vojnika u borbenu skupinu u Mađarsku, ali da oni još neće ići tamo.

“Ta je odluka potpisana a kad će otići vojnici to ćemo vidjeti. Načelno, odluka je potpisana, zasad nije predviđeno da odu u Mađarsku fizički, tu su u Hrvatskoj, zapovjedništvo funkcionira. Hrvatska će se postaviti jako oprezno, nemojte se brinuti”, rekao je Milanović, dodajući da o tim stvarima odlučujemo mi. Budite mirni, ovo nije napad na članicu NATO-a, ovo je napad na susjedstvo i nitko neće odlučivati o slanju vojnika osim nas.

Rekao je da je u svom govoru spomenuo i pad bespilotne letjelice u Zagrebu, ali da neki na samitu za to nisu ni znali. “Vidjelo se iz njihova pogleda”, rekao je.

Čelnicima NATO-a se video porukom obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Milanoviće je rekao da su njegove poruke bile “emotivne i tužne”.

Istaknuo je da NATO ne može pomoći u onome što Zelenskij želi.

“To je otvorena poruka ključnih aktera NATO-a. Koliko je to ispravno o tome će suditi povijest”, rekao je.

Milanović je potvrdio da je glavnom tajniku Jensu Stoltenbergu zbog sadašnje situacije i rata u Ukrajini produljen mandat za godinu dana. Rekao je da ne zna tko će ga naslijediti, poručujući novinarima da ako žele da to bude netko iz Hrvatske da o tome što manje pričaju.

U kuloarima se kao jedna od izglednih kandidatkinja spominje bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Na pitanje gdje je sada hrvatski raketni sustav S-300, Milanović je rekao da je odavno na “otpadu”, a da je nešto dato Amerikancima.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, eu, milanović