Energetika

Ovisnost o ruskom plinu: Europa nabavlja ukapljeni plin od SAD-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjedinjene Države radit će na tome da ove godine opskrbe tržišta Europske unije s 15 milijardi kubnih metara (bcm) ukapljenoga prirodnog plina (LNG) dok Europa nastoji prekinuti ovisnost o opskrbi ruskim plinom, objavili su u petak transatlantski partneri.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također su najavili sastavljanje radne skupine za smanjenje europske ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Danas smo se dogovorili oko zajedničkog plana kako bismo postigli taj cilj, istovremeno ubrzavajući naš napredak prema budućnosti sigurne, čiste energije", rekao je Biden na konferenciji za novinare, dodajući da će njihova inicijativa također nastojati povećati korištenje obnovljive energije i smanjiti potrošnju energije.

Komisija će također surađivati s državama EU-a na tome da mogu dobivati oko 50 milijardi kubnih metara dodatnog LNG-a barem do 2030., navodi Bijela kuća.

EU je već pojačao napore da osigura više LNG-a nakon pregovora s većim brojem država dobavljača, što je rezultiralo rekordnim isporukama od 10 milijardi kubnih metara LNG-a u više od 120 plovila u siječnju.

Ovaj mjesec američke isporuke narasle su na 4,4 bmc, oko dvostruko više od normalne isporuke za siječanj.

Oko 10 posto potreba EU-a za plinom podmiruje se domaćom proizvodnjom. Rusija obično opskrbljuje oko 41 posto ostatka potreba bloka.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LNG, EU, SAD, PLIN