Zagreb

ZAGREB: Tomašević otvorio novouređeni pješački Savski most

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novouređeni Savski most za pješake i bicikliste u utorak je otvorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuvši da je taj most star više od 80 godina i nikada nije imao značajno ojačanje niti obnovu kako je napravljena sada, za što je uloženo oko 30 milijuna kuna bez PDV-a.  

Tomašević je istaknuo da je taj most i zaštićeno kulturno dobro te je obnova rađena tako da to ostane i dalje. Najavio da će se radovi i dalje nastaviti u sljedećih nekoliko mjeseci, ali most je funkcionalan i bitan je za promet pješaka i biciklista, posebice iz Novog Zagreba. 

To zapravo nije obnovljeni most, mogli bismo reći da je to gotovo novi most, toliko je na njemu promijenjeno - konstrukcijski je ojačan i otporniji na potrese, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da u ovom mandatu u obnovu zagrebačkih mostova planiraju uložiti više od 400 milijuna kuna i to povlačenjem novca iz EU fondova i Fonda solidarnosti, a dio radova će financirati i iz gradskog proračuna te u suradnji s Ministarstvom prometa.

Tomašević je naveo kako u 2023. i 2024. planiraju održavanje Podsusedskog mosta sa 16 milijuna kuna, Jadranskog mosta sa 60 milijuna, nastavak obnove Mosta slobode 90 milijuna kuna i Mosta mladosti u 2025. s još 50 milijuna kuna. 

Prošle godine su, podsjetio je, obavljeni radovi na Jankomirskom mostu i na Mostu mladosti gdje je uloženo 80 milijuna kuna, dok bi, kako je najavio, radovi na Domovinskom mostu, gdje je uloženo 13,5 milijuna kuna, trebali završiti sljedećeg mjeseca. 

Ove se godine pak nastavljaju radovi na Mostu slobode i na Jadranskom mostu gdje će se, od slijedećeg mjeseca, obnavljati jedna traka tako da neće biti zatvoren, ali će biti smanjena protočnost. 

Radovi se odvijaju i na nadvožnjaku Avenije Većeslava Holjevca (Ranžirnom kolodvoru), trajat će do lipnja i koštat će četiri milijuna kuna, a u lipnju počinju radovi na izvanrednom održavanju mosta na Zagrebačkoj cesti te na Jadranskoj aveniji u vrijednosti od sedam milijuna kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MOST, TOMISLAV TOMAŠEVIĆ