Hrvatska

REKONSTRUKCIJA: Medved preuzima MORH i branitelje?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tomo Medved, potpredsjednik vlade i ministar branitelja, kako doznaje Jutarnji list, mogao bi u uskrsnoj rekonstrukciji vlade umjesto Marija Banožića preuzeti njegov resor u spojenom Ministarstvu obrane i hrvatskih branitelja.

Ponovno je, dakle, u HDZ-u aktualizirana ideja o spajanju resora branitelja i obrane, koja se spominjala i na početku mandata ove vlade 2020., a sada je, potvrđeno je iz više izvora, ponovno na stolu i o njoj će se ozbiljno razgovarati, piše dnevnik u broju od četvrtka.

Sugovornici Jutarnjeg lista ipak s ogradom kažu da je tek riječ o ideji koja će se razmatrati, a što će biti na kraju, jasno, odlučit će premijer u dogovoru s Medvedom.

Iako je bilo nagađanja da Plenković neće smjenjivati Banožića, posebno zato što je na njegovu odlasku inzistirao predsjednik Zoran Milanović, čini se da je vrh stranke na ovaj način smislio rješenje za taj problem. Također, u stranačkim kuloarima priča se da bi ovim potezom Plenković zadovoljio stranačke struje u slavonskom HDZ-u - ako ide smjena Nataše Tramišak, onda mora otići i Mario Banožić.

"Plenković je nezadovoljan Banožićem, ali ga nije smjenjivao prije svega zbog Milanovića. No, ovo je idealan način da se riješi Banožića, a da ne ispadne da je podlegao pritiscima javnosti i predsjednika, pa i dijela HDZ-a koji Banožića smatra nekompetentnim za taj posao", komentirao je jedan sugovornik iz HDZ-a.

Više HDZ-ovih izvora potvrdilo je jučer pisanje Jutarnjeg kako je vrlo vjerojatno da će u rekonstrukciji otići barem četvero ministara i to Uskokovi osumnjičenici ministar rada Josip Aladrović i potpredsjednik vlade Boris Milošević te ministrica fondova EU Nataša Tramišak i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Na potencijalnoj listi otpisanih još je i ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvori iz HDZ-a kažu kako je sigurno da odlazi Aladrović, koji je premijeru i sam iskazao želju za odlaskom, kao i Ćorić. No, za neke HDZ-ovce, kažu, iznenađenje je tko bi ga u ministarskoj fotelji mogao naslijediti.

Naime, u stranačkim kuloarima najviše se spominje ime Margarete Mađerić, državne tajnice u Ministarstvu rada. Mađerić je uz neke stranačke funkcije, poput one da je bila na čelu HDZ-ove Zajednice žena Katarina Zrinski, bila u tri mandata i zastupnica u Gradskoj skupštini, potom saborska zastupnica, a svojedobno je bila i HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOMO MEDVED