Zagreb

Dokukino KIC: Ukrajinsko-ruski sukob kroz prizmu filma

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko Dokukino KIC od petka donosi dokumentarce koji razotkrivaju mehanizme opresije i geopolitičkih ambicija, posebice u kontekstu ukrajinsko-ruskih, odnosno sovjetskih odnosa.

Program otvara 1. travnja film ukrajinske redateljice Aline Gorlove "Ova kiša nikad neće stati", u čijem je fokusu volonter Crvenog križa, mladi Sirijac koji je se od rata s obitelji sklonio u Ukrajini, no, kada se stvari i tamo počnu komplicirati javlja se dilema između borbe ili bijega.

"Senzibilno ostvarenje, koje je na IDFA-i osvojilo nagradu za najbolji debitantski film, a na Beldocsu pobijedilo u međunarodnoj konkurenciji, upečatljivo je snimano uz poštovanje i nježnost potrebnu za priču takve snage", ističe se u najavi. 

Nakon filma slijedi tribina Rat u Ukrajini – odmrzavanje konflikta na "krvavim prostranstvima" na kojoj će sudjelovati filozof i bivši hrvatski ambasador u Rusiji Božo Kovačević te Ivan Čović, hrvatski Ukrajinac, autor brojnih tekstova o odnosima u Ukrajini.

Za subotu su najavljeni filmovi Ksenije Okhapkine, "Besmrtni" i "Rodbina" Vitalija Manskog. 

Najbolji film na Karloyvim Varyma 2019., Okhapkinin "vizualno zapanjujući" dokumentarac vodi gledatelje u ruski grad sumorne klime, mjesto izgnanstva političkih protivnika sovjetskog državnika Staljina. 

"Rodbina" donosi osoban proces samog redatelja, njegove obiteljske situacije u kojoj se ogleda stvarnost podijeljene Ukrajine. "Van medijskih klišeja i plošnih prikaza sukoba Istoka i Zapada, a nakon revolucije 2013., Manski s kamerom obilazi članove obitelji u Ukrajini, na Krimu i u Donjecku ne bi li dao humaniju notu perspektivi ukrajinskog stanovništva", napominje se.

Slijedi dokumentarac ukrajinske redateljice Irine Cilik, "Zemlja je plava poput naranče", koji je sa Sundancea ponio nagradu za najbolji doku-film, a smješten je u gradiću na istoku Ukrajine.

U središtu je majka s četvero djece koji zvukove detonacija pokušavaju zagušiti radeći na filmskom projektu najstarije kćeri.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kic, film, kino