Sport

SP U DOHI: Hrvatska doznala svoje protivnika u skupini, a to su Belgija, Maroko i Kanada!

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u F skupini Svjetskoga prvenstva 2022 u Kataru zajedno sa selekcijama Belgije, Maroka i Kanade, odlučio je u petak ždrijeb u Dohi.

Hrvatska otvara prvenstvo s Marokancima 23. studenoga, pa slijedi dvoboj s Kanadom 27. studenoga, a u zadnjem kolu 1. prosinca igramo s Belgijom. Točne satnice i stadioni na kojem će igrati Hrvatska bit će poznati naknadno.

Niti s jednim od protivnika u skupini Hrvatska nije igrala na svjetskim prvenstvima, a ako Hrvatska osvoji prva dva mjesta u skupini, onda u osmini finala ide na prve dvije momčadi iz skupine E u kojoj su Španjolska, Njemačka, Japan, te pobjednik dvoboja Kostarike i Novog Zelanda.

Svjetsko prvenstvo počinje 21. studenoga susretom Katara i Ekvadora, igrat će se na osam stadiona u pet katarskih gradova - Dohi, Lusailu, al-Wakrahu, al-Rayyanu i al-Khoru, a finalna utakmica je na rasporedu 18. prosinca.

To će biti drugo Svjetsko prvenstvo na azijskom kontinentu nakon onog u Južnoj Koreji i Japanu 2002., a prvo u arapskom svijetu te posljednje izdanje Svjetskog prvenstva na kojem nastupaju 32 reprezentacije jer će se broj sudionika povećati na SP 2026 na 48.

Zbog iznimno visokih temperatura u Kataru tijekom ljetnih mjeseci, ovo Svjetsko prvenstvo održat će se od kraja studenog do sredine prosinca, što ga time čini prvim mundijalom u povijesti koje se neće održati u svibnju, lipnju ili srpnju.

Također, ovo je bio i prvi ždrijeb SP-a na kome nisu poznati svi sudionici s obzirom da se još traže tri reprezentacije, koje moraju u lipnju izboriti plasman kroz dodatne kvalifikacije.

Francuska brani naslov prvaka, a Hrvatska je svjetski doprvak.

Zlatko Dalić neće biti jedini Hrvat-izbornik u Kataru jer je izbornik Irana, koji je u skupini s Engleskom, SAD-om i pobjednikom europskog doigravanja.  

Španjolska će se u svojoj skupini na Svjetskom prvenstvu 2022. suočiti s Njemačkom, Japanom i Kostarikom ili Novim Zelandom, dok će branitelj naslova Francuska igrati s Danskom, Tunisom i pobjednikom interkontinentalnog baraža.Katar, zemlja domaćin, imat će Nizozemsku, Senegal i Ekvador u svojoj skupini za svoje prvo Svjetsko prvenstvo.

U skupini D Argentina se sastaje s Saudijskom Arabijom, Poljskom i Meksikom, a Brazil, rekorder s pet naslova, no posljednji prije 20 godina, bit će u vrlo jakoj skupini sa Srbijom, Švicarskom i Kamerunom.

Portugal, Urugvaj, Južna Koreja i Gana su u skupini G.


- skupina A:
Katar
Ekvador
Senegal
Nizozemska

- skupina B:
Engleska
Iran
SAD
Wales / Škotska / Ukrajina

- skupina C:
Argentina
Saudijska Arabija
Meksiko
Poljska

- skupina D:
Francuska
Peru / Australija / UAE
Danska
Tunis

- skupina E:
Španjolska
Kostarika / Novi Zeland
Njemačka
Japan

- grupa F:
Belgija
Kanada
Maroko
HRVATSKA

- Grupa G:
Brazil
Srbija
Švicarska
Kamerun

- skupina H:
Portugal
Gana
Urugvaj
Južna Koreja

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatreni, svjetsko prevenstvo 2022, nogomet