Hrvatska

PARIZ: Francuska će protjerati 35 ruskih diplomata

Piše: PolitikaPlus/Hina

Francuska ima namjeru protjerati 35 ruskih diplomata "čije su aktivnosti protivne njezinim interesima", objavio je izvor blizak francuskom ministarstvu vanjskih poslova.

"Taj potez dio je europskog pristupa", pojašnjeno je u priopćenju ministarstva u kojem se ne navodi broj ruskih diplomata koji će biti protjerani iz zemlje.

"Naša prva odgovornost je uvijek zajamčiti sigurnost Francuza i Europljana", precizira se u tekstu.

Moskva je odmah objavila da će odgovoriti na francusku odluku, objavio je Interfax, citirajući rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Nešto ranije, Njemačka je objavila da je odlučila protjerati "velik broj" ruskih diplomata na službi u Berlinu, a agencija France Presse navodi da se radi o 40 ljudi.

Njemačka ministrica vanjskih poslova istaknula je da su ti djelatnici ruskog veleposlanstva "prijetnja za sve koji kod nas traže zaštitu". 

Više europskih zemalja već je donijelo slične odluke, među ostalima Belgija, Nizozemska, Poljska, Irska, te u ponedjeljak Litva koja je odlučila protjerati ruskog veleposlanika kao odgovor na "vojnu agresiju Rusije protiv suverene Ukrajine i na zločine koje su počinile ruske oružane snage u različitim ukrajinskim okupiranim selima, uključivo užasan masakr u Buči".

Ukrajina je u nedjelju optužila Rusiju za "genocid", ustvrdivši da je pronađeno više stotina trupala u okolici Kijeva, uključivo u Buči.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

francuska, rusija