Hrvatska

JASENOVAC: Grbin prozvao Plenkovića za prekid suradnje s Milanovićem

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik oporbenog SDP-a Peđa Grbin u petak je u Jasenovcu prozvao premijera Andreja Plenkovića za prekid suradnje s predsjednikom Zoranom Milanovićem u vrijeme teške krize, te ga pozvao da pokaže hrabrost i pokrene Milanovićev opoziv ako smatra da za to ima elemenata. 

"O rječniku neću, ali po Ustavu predsjednik i vlada moraju surađivati, a Plenković prekida suradnju. To je problem i to po Ustavu ne može", izjavio je Grbin u Jasenovcu odgovarajući na novinarska pitanja o svađi premijera i predsjednika.

Premijera je pozvao da pokaže hrabrost i pokrene postupak Milanovićeva opoziva,  ako smatra da je predsjednik povrijedio zakon i Ustav.

 "Ako su predsjednikovi krimeni samo dug jezik i teške riječi,  Plenković je odabrao odgovoriti istim jezikom i napravio nešto što je na štetu svim građanima - u vrijeme teške krize prekida suradnju između dva dijela izvršne vlasti", ustvrdio je Grbin.

Smatra da je to veliki problem, za koji je  odgovoran isključivo Andrej Plenković i "oni koji se sa stranica medija hvale kako sada neće pozivati predsjednika na svečanosti".

"Ako imaš hrabrosti i ako misliš da je predsjednik prekršio zakon, povrijedio Ustav i propise, pokreni postupak opoziva. Ako nemaš hrabrosti, pokazuje se kakav si - ništavan, nula", istaknuo je Grbin svoje stajalište o premijeru.

Milanović svoje ovlasti obnaša u skladu s Ustavom

Smatra da je Milanović otkako je izabran na predsjedničku funkciju, svoje ovlasti obnašao u skladu s Ustavom.

"Njegov slikoviti rječnik nije moj stil i način komunikacije. Možda bi bilo lakše bez teških riječi, ali  bezobrazluk je jedno, a lopovluk, krimnal i kršenje Ustava - to je nešto drugo. Ne možemo izjednačavati neprimjeren rječnik s kršenjem zakona", istaknuo je Grbin.

Vezano uz sankcioniranje upotrebe ustaških simbola, ponovio je svoje stajalište da Vlada i dalje oklijeva oko predlaganja i donošenja potrebnih zakona te istaknuo da se na razne komemoracije šalju ljudi koji 10. travnja smatraju temeljem hrvatske državnosti i moderne hrvatske države.

"Zbog takve relativizacije povijesti i zločina, što ima posljedice i danas na mržnju koja buja u dijelovima društva, mi danas ne možemo biti s vladom", rekao je Grbin.

Ponovno je istaknuo da treba u Kaznenom zakonu regulirati da je upotreba ustaških i četničkih simbola u Hrvatskoj kazneno djelo i onda to provoditi u praksi.

"Postupanje policije i drugih tijela nakon 2016. pokazuju da odluke Ustavnog suda nisu dovoljne i da to treba biti jasnim i nedvosmislenim rječnikom upisano u zakon", poručio je Grbin.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SDP, PEĐA GRBIN