Hrvatska

PREDSTAVLJA PRIJETNJU ŠIROJ OBITELJI: Obitelj želi spriječiti povratak osuđenog ubojice iz Australije u RH

Piše: PolitikaPlus/Hina

Obitelj želi spriječiti povratak Mate Pericha, osuđenog za ubojstvo supruge Danice 1994., koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Australiji, ali je upitno ima li uopće hrvatsko državljanstvo, piše u subotu Jutarnji list.

Mate Perich, australski Hrvat o kojem opširno izvještavaju australski mediji nakon što je dobio uvjetni otpust s višegodišnje zatvorske kazne na koju je bio osuđen zbog ubojstva supruge Danice u kolovozu 1994. godine, u nekoliko je navrata već tražio da kaznu izdržava u Hrvatskoj, ali je bio odbijan.

"On nije na slobodi jer je u ekstradicijskom zatvoru gdje čeka da ga deportiraju u Hrvatsku. Vjerojatno je računao da će, ako se odrekne australskog državljanstva što je i učinio, biti deportiran u Hrvatsku, kao što se to događa Azijcima. Ali, moguće je da on nema ni hrvatsko državljanstvo", kaže jedan član njegove šire obitelji iz Hrvatske koji nije želio biti imenovan.

Pokušao smo razgovarati i s njegovim bratom Ljubom, koji živi u Živogošću, ali on nam je prekinuo vezu uz poruku da više ne zovemo na taj broj, navodi dnevnik.

"Alen, najstariji sin, u nekoliko je navrata spriječio njegovo pomilovanje i ranije puštanje iz zatvora. On je i najviše propatio nakon smrti majke Danice. Ona se za Pericha udala kad je imala 18 godina, a dotad je živjela u roditeljskoj kući u Podprologu", rekao je Miodrag Jelavić kojemu je Danica bila polusestra.

S nećacima se, kaže, čuje, a jedan rođak rekao nam je da se prije nekoliko dana čuo s najstarijim Matinim sinom Alenom, svojim bratićem koji nastoji spriječiti da se njegova oca pusti u Hrvatsku jer smatra da predstavlja prijetnju široj obitelji. Kaže kako polusestra nije govorila o problemima koje je imala u braku s Matom, ali su poslije doznali da je bio nasilnik i zlostavljač zbog čega ga je ostavila s trojicom sinova.

Kad ju je 18. kolovoza 1994. ubio iz puške u automobilu, ispalivši u nju četiri hica, pobjegao je prema unutrašnjosti Australije, a policija ga je pronašla i opkolili te se tek nakon višesatnih nagovaranja predao.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AUSTRALIJA, UBOJSTVO