Crna kronika

MUP: Dvojica splitskih policajaca pod istragom zbog sređivanja kazni i otkrivanja podataka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv devet osoba među kojima su bivši načelnik policijske postaje u Omišu, osumnjičen da je sređivao kazne ostalim okrivljenicima te policajac osumnjičen za odavanje podataka novinaru.

Ne otkrivajući identitete policija i Uskok izvijestili su da devet osumnjičenih terete za zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na to nedjelo.

Istražitelji sumnjaju da je od veljače 2020. do studenog prošle godine​ ​Vlado Perkušić (57)​​ kao načelnik policijske postaje ​Omiš​ na traženje ​bivšeg šefa gospodarskog kriminaliteta, a kasnije inspektora Ivana Lozića (​55​) te ostalih osumnjičenih organizirao da se njima i bliskim im osobama ne evidentiraju prekršaji iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i da za njih ne budu sankcionirani​.

U policijskom informacijskom sustavu tako je navodno pretraživao podatke može li im umjesto kazne izdati upozorenje, a ako to nije bilo moguće pronalazio bi podatke njima bliskih osoba i poznanika koji ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja, ali i osobe koje su se odselile iz Hrvatske ili su nakon počinjenja prekršaja preminule​.

Potom je nalagao stručnoj referentici za prekršajni postupak i administrativnoj referentici policijske postaje da obrasce o prekršajima ispune podacima tih osoba te ujedno upućivao stvarne počinitelje prekršaja da u dostavljene obrasce upišu imena drugih ljudi.

Nakon toga je davao upute da se na ime tih osoba sačini i izda pisano upozorenje koje bi vlastoručno potpisivao, a za preminule osobe da se obustavi postupak​, navodi se u priopćenju​.  

​Lozić je osumnjičen i da je od ožujka 2020. do kraja svibnja 2021. pretraživao podatke o osumnjičenicima i izvidima koje je provodila splitsko-dalmatinska policija te ih dostavljao novinaru jednog dnevnog lista.

Temeljem tih podataka novinar je pisao i objavljivao opsežne i detaljne članke o osobama protiv kojih se provode policijske mjere i radnje, navode policija i Uskok.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je Uskoku dostavila kaznenu prijavu, a ​Perkušića i Lozića predala pritvorskom nadzorniku. Uskok za osumnjičene nije zatražio određivanje istražnog zatvora.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

USKOK, POLICIJA