Svijet

Jens Stoltenberg: NATO će povećati prisutnost na Baltičkom moru ako Švedska podnese zahtjev

Piše: PolitikaPlus/Hina

NATO će povećati svoju prisutnost oko švedskih granica i u Baltičkom moru ako Švedska podnese zahtjev za članstvo, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za švedsku javnu televiziju SVT.

Ruska aneksija Krima 2014. i njezina invazija na Ukrajinu naveli su Švedsku i susjednu Finsku da preispitaju svoju sigurnosnu politiku, a njihovo članstvo u NATO-u izgleda sve vjerojatnije.

Obje zemlje traže da im se zajamči vojna zaštita tijekom procesa pridruživanja, a moglo bi proći do godinu dana dok to odobre sve članice NATO-a.

"Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenja za sigurnosne potrebe koje će Švedska imati u prijelaznom razdoblju", rekao je Stoltenberg za SVT.

"Od potencijalnog trenutka prijave Švedske, a NATO kaže da želi da se Švedska pridruži, postoji vrlo jaka obveza NATO-a da zajamči sigurnost Švedske", rekao je Stoltenberg, dodavši da će to uključivati ​​povećanu prisutnost oko Švedske i u Baltičkom moru.

Moskva je upozorila Švedsku i Finsku na "ozbiljne posljedice" i zaprijetila je da bi mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u europskoj eksklavi Kalinjingradu ako Švedska i Finska postanu članice NATO-a.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je u srijedu da su Sjedinjene Države dale Švedskoj "sigurnosna jamstva" za proces pridruživanja, ali ne i "konkretna sigurnosna jamstva".

Očekuje se da će Švedska i Finska ovaj mjesec odlučiti hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Jens Stoltenberg, NATO, ŠVEDSKA