Hrvatska

Plenković : Odluka Ustavnog suda je očekivana, a Milanovićeva izjava je još jedna „još jedan briljantna umotvorina”

Cijela priča je ispolitizirana, a inicijativu su predvodili antivakseri.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak očekivanom odluku Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio pitanja Mostovih referendumskih inicijativa, a za izjave predsjednika RH Zorana Milanovića upućene DORH-u kazao je da su nečuvene i nedopustive.

"Nisam imao pojma kakva će biti odluka Ustavnog suda", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a odbacivši da je Ustavni sud nečija marioneta kako to tvrde u Mostu.

„Za svakog tko je iole čitao zahtjev za ocjenu ustavnosti i očitovanja Vlade ovakva odluka nije iznenađenje, a kod pitanja koje se odnosi na zakonske izmjene i najvećem laiku je jasno da zakonodavno tijelo ne može mijenjati izvršno tijelo”, dodao je Plenković i istaknuo da je Ustavni sud dobro argumentirao i obrazložio odluku.

Ocijenio je i da je cijela priča ispolitizirana, napomenuvši da su inicijativu predvodili antivakseri.

„Nemojmo govorit kao da je ovo inicijativa koja nema svoj politički background, nju su pokrenuli navodne dvije građanske inicijative, a glavni promotori su ljudi iz jedne političke stranke koji su aktivno agitirali protiv cijepljenja”, kazao je.

Za komentare predsjednika RH Zorana Milanovića da Ustavni sud treba ukinuti i da je to državni udar, Plenković je kratko prokomentirao „još jedna briljantna umotvorina, jako učinkovita i svrhovita”.

Molim DORH da ne sluša političko huškanje

Nedopustivim je ocijenio i Milanovićevu izjavu u kojoj poziva DORH da "utamniči" ministra obrane Maria Banožića.

“Molim DORH da ne sluša političko huškanje na aktivnost jedne neovisne pravosudne institucije koje protivno svim načelima diobe vlasti čini gospodin koji ima podršku iz Moskve”, kazao je Plenković koji drži to nečuvenim, dosad neviđenim, sramotnim i nedopustivim.

„Ne sjećam se da je bilo koji dužnosnik tako jasno i glasno prozivao DORH, a to kažem i Hrvoj Šipek s kojoj sam se čuo danas i rekao joj da je nedopustivo da se takvo nešto radi, to je sramota”, izjavio je premijer i predsjednik HDZ-a.

Komentirao je i zakon o pobačaju ocijenivši SDP-ovu inicijativu „munjevitim prelijevanjem osobne tragedije i zdravstvene situacije u političku inicijativu”.

Podsjetio je da pitanje zakona o prekidu trudnoće nije u HDZ-ovom programu niti u dogovoru koalicije, a da se ono vratilo „na stol” odlukom Ustavnog suda nakon 26 ili 27 godina.

„Imamo koaliciju u kojoj HDZ, još neke stranke desnog centra, tu su i liberalne stranke, tu su i nacionalne manjine, ovo je pitanje oko kojeg je u okviru naše parlamentarne većine izrazito teško, a rekao bih i gotovo nemoguće postići konsenzus”, rekao je Plenković podsjetivši kao Ustavni sud nije zadužio Vladu nego Sabor da donese novi zakona.

„Mi smo kod glasanja prošli tjedan imali slobodan izbor, članovi parlamentarne većine mogli su o ovom ideološkom pitanju glasati na način koji je u skladu s njihovim programima i vrijednostima”, kazao je Plenković i poručio da je HDZ tu poruku razumio, vidio te da im je to signal koji upućuje na oprez.

Plenković je izvijestio i da je na sjednici najviših tijela stranke iskazano zadovoljstvo organiziranjem 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Istaknuo je njegovu nezaobilaznu ulogu u hrvatskoj povijesti.

Na sjednici bilo je riječ i o rebalansu proračuna i najnoviji prognozi Europske komisije koja je nešto snižene. Procjena je još uvijek veća i optimističnija od vladine procjene, oni kažu da će rast biti 3,4 posto a mi da će biti 3 posto, a za inflaciju oni su na 6,1 posto a mi na 7,8 posto. Mislim da je to dobro, a ohrabruje i izvješće da je Hrvatska skočila na ljestvici ekonomskih sloboda, naglasio je premijer.

Napomenuo je i kako će se uskoro održati i Sabor HDZ-a gdje će izvijestiti o svemu što je napravljeno, usvojit će se programska deklaracija HDZ-a i donijeti neke manje izmjene Statuta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, zoran milanović, ustavni sud, most