Kultura

FILM: Filmski vikend na osječkim katakombama uz Drive in kulturu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Filmski festival Drive in kultura doputovat će u petak i subotu 20. i 21. svibnja u Osijek, za čiju publiku organizatori najavljuju nezaboravan doživljaj gledanja filmova na otvorenom iz udobnosti vlastitog automobila na katakombama iza Krunske utvrde.

Nakon vikenda u Sisku te u Puli, Drive in kultura dolazi u Osijek, gdje će drugu godinu za redom osječke katakombe postati kulisa audiovizualnog spektakla festivala koji spaja vrhunsku filmsku umjetnost i pregršt dobre zabave, ističu iz produkcijske kuće Sabmarine.

Kaleidoskop zabavnog programa i filmskih slika pod vedrim nebom otvara u petak kratkometražni dokumentarni film "Sad sam ja Irena" redateljice Jasmine Beširević, kirurški precizno vođena intimna ispovijest jedne žene ispričana minimalističkim sredstvima najavljena kao prepoznatljiva i univerzalna priča o nasilju i razumijevanju njegova porijekla. Film je osvojio nagrade i priznanja Tabor Film Festivala i Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF-a.

U drugom dijelu programa slijedi najnoviji dugometražni film norveškog redatelja Joachima Triera "Najgora osoba na svijetu", dramedija koja tematizira slatko-gorku životnu svakodnevicu glavne junakinje u potrazi za ljubavlju i smislom u suvremenom Oslu. Film u The Guardianu proglašen instant-klasikom, nalazi se na većini popisa najboljih filmova u prethodnoj godini, a o tome da ga vrijedi pogledati svakako svjedoče i nagrada Cannesa Renati Reinsve za najbolju glumicu te nominacija za Oscara u kategorijama najboljeg stranog filma i originalnog scenarija.

Druga večer festivala, "Kids Edition", u subotu donosi zabavu za najmlađu filmsku publiku s filmom "Neparožderi", dugometražnim animiranim filmom češko-slovačko-hrvatske koprodukcije u režiji Galine Miklínove, s hrvatskim glumcima Goranom Navojcem, Ronaldom Žlaburom, Žarkom Potočnjakom i Majom Posavec kao naratorima.

Osim uživanja u filmovima, Drive in kultura najavljuje i puno popratne zabave između filmskih projekcija, a za dobru atmosferu i ove će se godine pobrinuti mladi osječki glumci Antonia Mrkonjić i Silvijo Švast u ulozi voditelja manifestacije.

Ovogodišnje izdanje Drive in kulture završava programom u Zagrebu 27. i 28. svibnja.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILM, OSIJEK, KULTURA